Czy dobrze słyszę?

Temat przeniesiony do archwium.
Jak poprawnie powinno się wymawiać słowo "that" - Dat? Proszę o polską wymowe, polskimi literkami.
polskie litery nie odzwierciedlaja tej wymowy. Wlasnie dlatego jest trudna.
tak
czasem w internecie nawet piszą dat
Dzięki:)
Nie, tak sie nie wymawia i dobrze o tym wiesz.
Gdybym wiedział to bym nie pytał. Pytam ponieważ wydaje mi się że słyszę tak jak napisałem czyli polskie "dat".
uwaga byla do @zielonosiwy
To zupełnie zmienia postać rzeczy ale dalej nie wiem jak to się wymawia. Może tak najbardziej zbliorzonymi literkami polskimi by to ktoś napisał. Please!
znowu to samo
Może pomogło by ci wideo. Masz kilka do wyboru na Youtube, imo są b.infomacyjne;)
Myślę że to dobry pomysł tylko na youtube jest tysiące filmów a ja nie wiem który wybrać? Może jakaś podpowiedź, link,etc.
Ja wpisalem how to pronounce th sound youtube;)
racja, dat jest jednak zbyt uproszczone, my bad
Wymowe tego wyrazu masz zapisaną w pierwszej lekcji Dobrzyckiej. Specjalnie rozpisała pierwsze lekcje "symbolami" żeby ułatwić czytanie/wymawianie. Na początku może być trudne. Ale dzwięków jest ograniczona ilość i tylko kilka jest troche trudniejszych.
Pierwsze lekcje sa czasem najtrudniejsze i trzeba do nich wracać bo kształtują początkową wymowe.
Masz dołaczoną płyte CD z mp3 (do ksiażki). Posluchaj nagrania i wyławiej te wyrazy z problematycznymi dzwiękami i ćwicz.
http://www.youtube.com/playlist?list=PLrHD-FnQKMlkgk0tis_hIBlcnZBw2sr_k wymowa :)

http://www.youtube.com/user/StudyEnglishOnline00/videos?flow=grid&view=1 tam są serje filmów o wymowie dzwieków i gramatyka.
edytowany przez emil05: 18 sty 2014
Ile Ci dziękować trzeba ten tylko się dowie kto się uczy słowa po słowie.. Te linki które mi podałeś są dla mnie droższe od złota. Dzięki! Miłego wieczoru!
Nie ma problemu i tak to Ty się uczysz. Ja za Ciebie się nie naucze. Ja bym się skupił jak na razie na jakiejś ilości wyrazów z lekcji Dobrzyckiej (bo mówisz że korzystasz) a nie na perfekcyjnej wymowie bo się zaharujesz. Niestety trzeba zwracać uwage na dźwieki. Z czasem się nauczysz.
Napisałem prywatną wiadomośc. Możesz odpisac.
edytowany przez emil05: 18 sty 2014
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Podręczniki językowe

»

Nauka języka