a nawet rzadziej

Temat przeniesiony do archwium.
witam

Jak powiedzieć: wyprowadzam psa raz na dzień, a nawet rzadziej. Robię to na zmianę z bratem.

I walk my dog once a day or even rarer/more rare. I take it in turns with my brother.

rarer [rerer]
more rare [mo: re(r)]

oba są poprawne?
?
thanks
edytowany przez calf: 14 sie 2014
or even less often
or even more rarely - to jest przyszlowek, rare jest przymiotnikiem

I take turns with my brother to do that.
dzięki MG,
czyli przymiotnik rare nie stopniuje się generalnie (w sensie że jest tylko jedno słowo)?
czyli mamy: rare, more rarely, most rearely

na pewno nie może być 'take it in turns'?
słownik podaje dwie wersje:
take turns also take it in turns British English if two or more people take turns doing work, using something etc, they do it one after the other, for example in order to share the work or play fairly
rare - przymiotnik, rarely - przyslowek
pomysl

'it' w tym zwrocie nie znaczy 'to, o czym byla mowa w poprzednim zdaniu'.
Musisz dodac 'to do it' na koncu zdania.
Zgadzam sie, ze 'take it in turns' mozna uzyc zamiast 'take turns', ale wtedy w zdaniu bedzie za duzo it :-)
Rozumiem MG, że rare to przymiotnik a rarely to przysłówek. Niemniej jednak stopniowanie bedzie wyglądać tak jak podałem:
rere, more rarely, most rarely - rzadko, rzadziej, najrzadziej

czyż nie?
Np.
1. Kiedyś łowiłem ryby codziennie, teraz robię to rzadziej - I used to go fishing everyday, and now I do it more rarely.
2. To słowo rzadziej występuje w tej książce - this word is more rare in that book.
nic nie rozumiesz
rare - rarer, rarest
rarely - more rarely, most rarely

OK, ale moje zdanie 1 i 2 są poprawne? A mozesz dać przykład ze słowkiem 'rarer'?

3. This flower is rarer than that one.
4. Which is the rarest cancer in medicine?
5. More rare/rarer flowers are more beautiful.

tak jest OK?

Nie wiem, czy w życiu się spotakłem z 'rarer', chyba częściej stosuje się 'more rare', prawda?
less often zamiast more rarely, przeciez 'every day' to czesto, a 'more rarely' wskazuej, ze od poczatku bylo rzadko.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa