past perfect

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, czy dobrze rozumiem te zdania ? Pierwsze jest ok, ale co z drugim ?

When he passed out she kicked him. - Kiedy on zemdlał on go kopnęła

When he passed out she had kicked him - Ona go kopnęła przed tym jak zemdlał . Innymi słowy, jej kopnięcie było skutkiem tego, że zemdlał.

Z góry dziękuję za pomoc
2 jest zle
she had kicked him before he passed out
he passed out because she had kicked him
Okej, dzięki bardzo.

Mógłbyś jeszcze wyjaśnić czemu drugie jest źle ?

When we got back the babysitter went home.

When we got back the babysitter had gone home.

Te zdania są zbudowane na podobnej zasadzie jak te u góry natomiast te już są dobre.
Te zdania znacza cos innego.
1. When we got back the babysitter went home. (my przyszlismy do domu, i wtedy dopiero ona poszla)
2. When we got back the babysitter had gone home. (my przyszlismy do domu, ale jej juz nie bylo, bo wyszla wczesniej)
Terri, dziękuję za odpowiedź :)

Wiem, że jest różnica w znaczeniu pomiędzy tymi zdaniami. Chcę tylko wiedzieć czemu moje zdanie "When he passed out she had kicked him" jest źle ? Podałem zdania z opiekunką, żeby pokazać że w drugim zdaniu z opiekunką jest konstrukcja:

when + past simple; past perfect

Moje zdanie zrobiłem na wzór tego z opiekunką i okazało się złe - i dlatego pytam czemu tak jest ?
emememe

Zbudowałeś mechanicznie to zdanie na wzór tego o opiekunce, ale ono nie ma sensu--rozłóz je sobie łopatologicznie na czynniki pierwsze--Twoje zdanie ( When he passed out she had kicked him ) znaczy " Kiedy on zemdlał, ona ( wcześniej ) go kopnęła--czy to masz sens ? Chciałeś na pewno napisać, że on zemdlał w wyniku kopnięcia przez nią., więc szyk zdania musi być inny--Kiedy ona go kopnęła ( musiało to nastąpic wczesniej, wiec trzeba zastosować Past Perfect, aby pokazac uprzedniość tej czynności ), on zemdlał ( jako następstwo tego kopnięcia). Dlatego musi być tak : When she had kicked him, he passed out ( lub przestawic te dwa zdania, czyli He passed out when she had kicked him. Rozumiesz teraz ? Po prostu wczytaj sie dokladnie w Twoje zdanie i zobaczysz, ze jest ono nielogiczne.
nie jestem przekonany do Twoich przykladow, Madzia
zielonosiwy

Alez ja napisałam dokładnie to, co Ty w zdaniach kilka postów wyżej tylko ubrałam to w teorię:
" 2 jest zle
she had kicked him before he passed out
he passed out because she had kicked him "
W swoim zdaniu dodałam tylko WHEN przed SHE had kicked ZAMIAST przed HE jak to napisał emememe.
Zielonosiwy
Jeszcze raz--emememe napisał, że nie rozumie, dlaczego zdanie " When he passed out she had kicked him " jest błędne. Ty mu bowiem wykazałeś, że to drugie zdanie jest złe, bo "she had kicked him before he passed out
he passed out because she had kicked him "

Przyczyna tego błędu leży w zaimku pytającym WHEN--NIE POWINIEN stać przed HE, tylko przed SHE, bo tylko wtedy jest to logiczne i zachodzi taka sytuacja, o jakiej Ty piszesz....i ja również. Mamy dokładnie to samo na mysli. Pozdrawiam
Można ew. dla zupełnej jasności napisać : After she had kicked him, he passed out.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Business English

»

Programy do nauki języków