Sudan / the Sudan

Temat przeniesiony do archwium.
Czy państwo Sudan należy do wyjątków z zastosowaniem przedimka "The". Sprawdziłem, że na niniejszym forum była kiedyś już o tym mowa (również o Yemen), ale informacje te tylko doczytałem na forum. Czy ktoś posiada jakiś wykaz krajów przed których nazwą stawiamy "The". Ja w dostępnej (mi) literaturze (dot. gramatyki języka angielskiego) dotarłem do takich wyjątków:
The Ukraine (Ukraina), The Hague (Haga), The Antarctic (Antarktyda)....

;-)
Sudan bez the
kraje z the mamy tylko the Bahamas i the Gambia
A w tym przypadku nie zgadzam się z definicją "tylko", bo mam udokumentowane wyjątki jak napisałem wyżej.

cyt.: zielonosiwy: „kraje z the mamy tylko the Bahamas i the Gambia”

Nie chciałbym oceniać wypowiedzi jako błędnej lub wprowadzającej w błąd, gdyż:
Połączyłeś regułę z wyjątkiem.

Co do reguły:
„The” wstawiamy min. przed nazwami krajów w których nazwie jest liczba mnoga rzeczownika np. the Bahamas, The Sesheles …itd. Czyli jest to reguła nie wyjątek. (są jeszcze inne reguły tak jak np. nazwa kraju zawiera „of” – the United States of America, ale o tym nie będę teraz pisał).

Natomiast przed nazwami krajów (poza wspomnianymi regółami) w większości nie stawiamy „The”, chyba że w wyjątkach takich jak pisałem wyżej (miedzy innymi).

Wątek rozpocząłem nazwą kraju Sudan. I teraz, czy jest to wyjątek czy nie. Ja nie znalazłem, ani w słownikach ani w dostępnej mi literaturze pisanej, czyli w książkach z gramatyką angielską, ani internecie oprócz:
www.ang.pl zakładka ćwiczenia-Przedimki - a/an/the/-, ćwiczenia z gramatyki angielskiej

1. Don’t visit ….. Sudan. It’s too dangerous there.

Skoro Sudan jest wyjątkiem to bez zastanawiania wstawiamy the, a skoro nie …..
Ja w pierwszym momencie nie wstawiłem „the”, gdyż nie mam wiedzy o wyjątku. A tu po sprawdzeniu ćwiczenia wyskakuje the Sudan.
Owszem, można byłoby się odnieść do wyjątkowości miejsca na świecie jako niebezpiecznego, ale o tym informacja pojawia się dopiero po kropce. Nie umiem znaleźć uzasadnienia dla poprawnego rozwiązania ćwiczenia tj.:
Don’t visit the Sudan. It’s too dangerous there.
Chyba, że Sudan jest wyjątkiem.
;-)
1. nie pisalem nic o regule i wyjatkach
2. nie podales kontekstu, ja napisalem, ze w samych oficjalnych nazwach piszemy Sudan, Ukraine, The Bahamas, The Gambia
3. nie przyszło pomyslales, że w cwiczeniach moze byc błąd?
Oczywiście zgadzam się z Tobą, że błędy się zdarzają, jak najbardziej.
Ale warto podyskutować na ten temat.
Ale..... znalazłem....;-)
Państwo Sudan również jest wyjątkiem i stawia się przed nim the, czyli the Sudan.
Znalazłem w www.ang.pl">www.ang.pl -> Gramatyka ->przedimki -> określone
Nie wiem przez kogo ten portal www.ang.pl">www.ang.pl został stworzony, ale wnioskuję, że przez kompetentne osoby,
to w tej ścieżce którą podałem jest napisane, że Sudan jest wyjątkiem.
no to ja mówie, ze nie jest wyjatkiem
Znalazłem informację na ten temat tu:
https://www.ang.pl/gramatyka/przedimki-articles/przedimek-zerowy

Poza tym nie do końca jestem pewien, że myślimy jednakowo, tzn. Wg. definicji przed nazwami państw generalnie nie stawia się "the", ale są wyjątki, gdzie się wstawia o czym dyskutujemy powyżej.
Stąd też nie do końca rozumiem twój ostatni wpis.
Ale żeby jakoś poradzić sobie na przyszłość, stworzę wątek " "the" przed nazwami państw", gdzie każdy będzie mógł wpisać swoją wiedzę na ten temat, ale z informacją o źródle skąd wie o tym, że nazwa danego państwa jest wyjątkiem.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Podręczniki językowe