A w tym przypadku nie zgadzam się z definicją "tylko", bo mam udokumentowane wyjątki jak napisałem wyżej.
cyt.: zielonosiwy: „kraje z the mamy tylko the Bahamas i the Gambia”
Nie chciałbym oceniać wypowiedzi jako błędnej lub wprowadzającej w błąd, gdyż:
Połączyłeś regułę z wyjątkiem.
Co do reguły:
„The” wstawiamy min. przed nazwami krajów w których nazwie jest liczba mnoga rzeczownika np. the Bahamas, The Sesheles …itd. Czyli jest to reguła nie wyjątek. (są jeszcze inne reguły tak jak np. nazwa kraju zawiera „of” – the United States of America, ale o tym nie będę teraz pisał).
Natomiast przed nazwami krajów (poza wspomnianymi regółami) w większości nie stawiamy „The”, chyba że w wyjątkach takich jak pisałem wyżej (miedzy innymi).
Wątek rozpocząłem nazwą kraju Sudan. I teraz, czy jest to wyjątek czy nie. Ja nie znalazłem, ani w słownikach ani w dostępnej mi literaturze pisanej, czyli w książkach z gramatyką angielską, ani internecie oprócz:
www.ang.pl zakładka ćwiczenia-Przedimki - a/an/the/-, ćwiczenia z gramatyki angielskiej
1. Don’t visit ….. Sudan. It’s too dangerous there.
Skoro Sudan jest wyjątkiem to bez zastanawiania wstawiamy the, a skoro nie …..
Ja w pierwszym momencie nie wstawiłem „the”, gdyż nie mam wiedzy o wyjątku. A tu po sprawdzeniu ćwiczenia wyskakuje the Sudan.
Owszem, można byłoby się odnieść do wyjątkowości miejsca na świecie jako niebezpiecznego, ale o tym informacja pojawia się dopiero po kropce. Nie umiem znaleźć uzasadnienia dla poprawnego rozwiązania ćwiczenia tj.:
Don’t visit the Sudan. It’s too dangerous there.
Chyba, że Sudan jest wyjątkiem.
;-)