Konflikt zagadanien gramatycznych

Temat przeniesiony do archwium.
Witam

1. Jednym z czasowników należących do Present Subjanctive jest recommend - jak wiadomo w Pres. Subj. stosuje się bare infinitive.
np.
I recommend (that) you stay home

2. Z kolei recommend należy do tej grupy czasowników po których jeśli wystąpi object to stosuje się to-infinitive; obok recommend jest allow, advice, permit, encourage.
np.
I recommend you to stay at home (you to object w zdaniu)

Jak rozumieć to nakładanie się zagadnień?
Cytat: calf
2. Z kolei recommend należy do tej grupy czasowników po których jeśli wystąpi object to stosuje się to-infinitive[/quote]
nie słyszałem o takiej zasadzie - podaj źródło
ja rowniez uwazam, że recommend nie nalezy uzywac tak jak advise, to jest rozpowszechnione, 'na swiecie', ale nieangielskie

jednak nawet jezeli taka konstrukcja bylaby poprawna, to nie widze problemu: dlaczego nie mozna jednego czasownika uzywac w dwoch konstrukcjach?
Dzięki MG, ale w wielu książkach jest podane przy omawianiu verb + object + to że recommend występuje z to. Np w sławnej książce Remonta Murphy i podaje on przykład:
I wouldn't recommend anybody to stay in that hotel

Zaś stosując Pres. Subj. musimy powiedzieć: I wouldn't recommend (that) anybody stay(s) in that hotel.
Ciekawe. Ja pomyslalam o tym, i chyba sama uzywam 'to' - chociaz moze to wygladac 'bardziej formalnie' i byc wiecej spotykane w jezyku pisemnym, a bez 'to' z jezyku slownym. Musimy poszukac badania na ten temat.
Mysle, ze to nie tylko dotyczy 'recommend' ale tez np. 'want' - I wouldn't want you to stay.....I wouldn't want anybody to stay.
Cytat: calf
Dzięki MG, ale w wielu książkach jest podane przy omawianiu verb + object + to że recommend występuje z to. Np w sławnej książce Remonta Murphy i podaje on przykład:
I wouldn't recommend anybody to stay in that hotel

Zaś stosując Pres. Subj. musimy powiedzieć: I wouldn't recommend (that) anybody stay(s) in that hotel.

tym bardziej nie widze problemu. Ten czasownik wystepuje w dwoch konstrukcjach. Jaki jest tu problem?
Temat przeniesiony do archwium.