Witam,
nie dawno rozpoczęłam przyśpieszony kurs nauki języka angielskiego i na zadanie dostałam przetłumaczenie tego tekstu. Czy ktoś mógłby mi pomóc i sprawdzić moje tłumaczenie? Będę wdzięczna!
Oto tekst w języku polskim:
W artykule pod tytułem pt „Agresja u dziewczyn to styl życia” profesor Marek Konopczyński opisuje wzrastającą agresję wśród młodych dziewcząt. Ukazuje to zjawisko jako bardzo ważne w dzisiejszym społeczeństwie.
Coraz więcej młodych dziewcząt dokonuje brutalnych aktów agresji. Przykładowo trzy dziewczyny zaatakowały spacerujących wieczorem parę ludzi bez opamiętania bijąc. Według badań profesora wynika, że jeżeli dziewczyny wejdą już raz na drogę przestępczą to stają się coraz bardziej agresywne. W przypadku chłopców jest to charakter przejściowy.
Wśród przyczyn takiego zachowania wymienia się przemiany kulturowe, które wpływają na wychowanie młodych ludzi. Dawniej istniały zróżnicowane modele funkcjonowania obu płci. Współcześnie to kobieta realizuje własne potrzeby i utrzymuje całą rodzinę. Stąd wynika, że agresja staje się stylem życia.
Jako profilaktykę proponuje przekształcenie modeli profilaktycznych uwzględniające rolę kobiet, a także zmieniające się wzorce kulturowe. Zarówno dziewczyny jaki i chłopaki powinny zostać objęci tym samym systemem resocjalizacyjnym.
In the article „Agression of girls it’s lifestyle” by professor Marek Konopczyński describes how increase aggression among young girls. This is show how this it’s important in contemporary society.
More and more young girls makes full of violent act of aggression. For example three girls attacked walked in the evening a couple and they beat this people without reason. According to professor results if girls enter to delingquent way that will be more aggressive. In case of boys this have a temporary nature.
Among causes this behavior mentioned a cultural changes which have influence education young people. In the past existed different model of functioning both gender. In these times that woman realized own needs and maintains whole family. In the results aggression will be lifestyle.
As prevention propose will change a model of prophylactic which will include a role of woman and also inhibit diffetent cultural patterns. Both grils and boys should be included by the same system of rehabilitation.