Cytat: 335
Ja nie jestem biegly w stronach internetowych, ale wydaje mi sie, ze nie da sie nauczyc tego rozwiazujac multiple-choice nawet na 100 procent, chyba ze na kazdy z przykladow potrafisz odpowedziec sobie dlaczego ma byc a, dlaczego the, i dlaczego ani a, ani the.
Ano dokładnie, warto w głowie bardzo dobrze rozumieć czemu się zaznacza daną odpowiedź, też tak jak mówisz wiedzieć w jakiej sytuacji byłyby poprawne inne odpowiedzi. W tym quizie który podałem jest trochę wyjaśnień i to dużo pomaga, natomiast faktycznie nie jest to optymalna metoda.
Tylko że jaka jest lepsza wg Ciebie?
Bo świadom trudności jestem, natomiast jak je rozwiązywać? Na razie próbowałem trochę z książkami do gramatyki (nawet idzie, ale nie znalazłem takiej która by to bardzo dokładnie wyjaśniła), próbowałem wziąć korepetycje (też nawet spoko, ale dana osoba nie umiała wyjaśnić wszystkich niuansów a nie znam nikogo lepszego w moim mieście), próbuję też poprzez forum.
(1)Look, a train is coming. (2) Look, the train is coming.
Powiedziałbym, że w 1) po prostu jakiś pociąg nadjeżdża, z kolei w 2) jedzie pociąg wyróżniony w pewien sposób z całego zbioru pociągów (np. ten którym będą chcieli pojechać lub o którym dyskutowali wcześniej).
(1) You ran a red light. (2) You ran the red light.
Hmmm, nie jestem pewien, ale tutaj drugie mi bardziej pasuje, bo żona i mąż wiedzą o jakim skrzyżowaniu i jakim świetle mowa.
Z kolei 'a red light' bym użył w jakimś ogólnym zdaniu, np.:
Two days ago you ran a red light, do you know that you can lose your driving license?
Niemniej ta kwestia nie jest dla mnie całkowicie jasna, bo np. w owym quizie:
http://www.grammar-quizzes.com/article1a.html
Podają taką zasadę:
Use a before a noun that is identified as one item specifically.
I taki przykład:
A joke told at the beginning of his speech made everyone laugh.
Dla mnie to trochę kontrastuje z podobnymi zdaniami gdzie daje się 'the' (bo rzeczownik w tym zdaniu jest dla wszystkich zarówno
specific jak i
identified).
Co do gołych rzeczowników, to wiem że używa się ich np. przy tworzeniu generalizacji (np.
I am afraid of dogs lub
Crime is a problem im most big cities). Póki co nie wiem jak mógłbym ich użyć modyfikując Twoje przykłady. Muszę to przemyśleć. Przypuszczam, że trudność może mieć związek z tym, że wybrane przez Ciebie rzeczowniki są [w danym kontekście] policzalne.
edytowany przez Reegis: 24 kwi 2016