super memo -czy to ten kurs

Temat przeniesiony do archwium.
Zaczynam uczyć się jezyka [wiem że ten temat był wałkowany 100 razy]

Na początek chce przerobić super memo Basic English

A później First Steps in English i Next... [zgodnie z tym co tu czytałem to jedne z lepszych kursów obecnie dostępnych...] do First i Next chciałem sobie dokupić wersje z kasetą lub CD i książeczkami. I moje pytanie czy to

„Kurs składa się z 12 obszernych części, obejmuje osiem godzin nagrań ( 6 płyt CD 80 minutowych - w nagraniach biorą udział rodowici Anglicy ) oraz 300 stron materiałów drukowanych, które zapewniają łącznie 200 intensywnych lekcji języka angielskiego na poziomie zaawansowanym”
http://www.allegro.pl/item87073094__fuksik_the_next_steps_in_english_kursy_jezykowe.html

i ten sam kurs tylko First step... Składa się on z 2 części (każka po 6płyt). Cena to 65 zł jedna część, 130 zł pierwsza i druga część firsta. To sa te odpowiedniki wersji komputerowej super memo?

A i jeszcze jedno. W co możecie polecić w czasie przerabiania Basic English –jaka prosta gramatyke dla paczątkujących?

I czy dobrze to dobrałem?

mianle
Ja mam super memo Espaniol 3CD i jest rewelacyjny, szybko nauczyłem się podstaw i rzadne inne ćwiczenia mi nie były potrzebne, dużo słówek, sporo "wklepywania", możliwość sprawdzenie wymowy !! polecam ten soft.
1. Jeśli chodzi o kursy "First Steps in English" i "The Next Steps to English", to troszkę pomieszałeś. To nie są odpowiedniki komputerowej wersji. Jest wręcz odwrotnie. Wersja komputerowa tych kursów jest tylko adaptacją kursów kasetowych.

Oryginalne kursy "First Steps in English" i "The Next Steps to English" składały się z drukowanych skryptów i kaset magnetofonowych. Początkowo było 24 kasety i 12 skryptów FSE oraz 12 kaset i 6 skryptów NSE, potem wychodziły komplety 12 kaset i 6 skryptów FSE. Potem 2x6 kaset i 2 książki. Wersji z CD nie znam.
Może trochę nie jasno to napisałem:
1. Chodzi mi o to czy ten kurs super memo na komputer i ten http://www.allegro.pl/item87073094__fuksik_the_next_steps_in_english_k
ursy_jezykowe.html

2.Czy warto przerabiać Super memo Basic English + jakaś prosta gramatyka czy od razu wskoczyć na super memo First Steps in English + to samo tylko w wersji: kasety + książeczki lub cd + książeczki
bejotka: a gdzie można dostać takie kursy kasetowe. Pytam poważnie.
Bo jak szukam w google czy w sklepach interetowych to wszedzie pod tym haslem wyskakuje mio kurs super memo :(

A ten link do allegro co podałem to nie jest odpowiednik kursów kasetowych?

- ile traw tak plus minus przerobienie kursu kasetowego first - i czy on jest na tyle obszerny że nie ma sensu nic innego szukać. Bo nie chce skakać z książki [czytaj: kursu] na kurs tylko "siedzieć nad jednym"
wszedzie jest na CD :(

http://www.ksiegarniaangielska.pl/product_info.php/products_id/255
To basic to pewnie dla dzieciaków w przedszkolach jest - od razu wskakuj na głębszą wode tzn na te First steps - ten basic to moze być strata czasu i kasy
kurde:) ja tam polecam pakiet profesora (mam caly) pzrede wszytskim in plus ilosc ciwczen poza tym wymowa nei ameryknska i brytyjska:) 11000slow robi swoje dodaj sobie frazale idiomy i juz jest kolos:) warty uwagi memo nie pzrekonuje (amer wymowa cwiczenia??!!!) 20000slow i co z tego w prof mozena dodac swoja baze:) zreszta ....BEJOTKA co sadzisz zprespektywy czasu nadal 5- dla henrego czy proporcje sie zmienil mowimy o wersji 5.0 oczywsicie:) pozdrawiam was:)
Spokojnie: mylisz baze: "Super Memo Speed up" z "First Steps in English i next..."
>bejotka: a gdzie można dostać takie kursy kasetowe. Pytam poważnie.
>Bo jak szukam w google czy w sklepach interetowych to wszedzie pod tym
>haslem wyskakuje mio kurs super memo :(

Wydaje mi się, że w większych księgarniach mozna dostać zarówno kursy kasetowe jak i na CD. Ja mam pierwsze wydania tych kursów i jesli mozna by było kupić same CD, to bym był zainteresowany, w przeciwnym razie nie.

Ile moze trwać przerobienie całego kursu FSE? Sądzę, że przy bardzo intensywnej pracy 2 lata + rok na NSE.
do Bejotka: http://ksiegarnia.egis.com.pl/customer/home.php?cat=31&page=3

Udało mi się cos takiego znaleźć [jest kurs kasetowy i CD] sądząc po opisie to jest to samo tylko tu jest dźwięk nagrany na kasety a tu na CD. Ja kupiłbym ten kurs kasetowy dla pewności. Ale szukam odpowiednika kasetowego na cd bo łatwiej to będzie na mp3 przerobić.
Ty trochę na wyrost przyjąłeś nick "profesor henry". Bardziej do Ciebie pasuje "Henio z 5a".

Tylko ktoś bardzo nierozsądny wyżej ocenia wymowę brytyjską od amerykańskiej. To są dwie RÓWNORZĘDNE wymowy. Jeśli ktoś z nas chce na krótko wyjechać do kraju europejskiego, by się dorobić i wrócić moze uczyć sie głownie wymowy brytyjskiej, ale jeśli marzy o karierze naukowej, nagrodzie Nobla, bądź milionach dolarów, wo powinien jednak postawić na wymowę amerykanską. Swoją drogą, jak czytamy o milionerach, to przeważnie o tych, którzy zarobili miliony dolarów, nie funtów ;).

Jak juz nieraz pisałem SuperMemo Speedup! i SuperMemo Proficiency! są dla ludzi, którzy już znają angielski. Basic English i Profesor Henry - słownictwo są przeznaczone dla ludzi, którzy się dopiero uczą angielskiego.

Uważam, że nie ma istotnej różnicy między PH 4.0 a PH 5.0. To znaczy nie warto rzuciać nauki z PH 4.0 tylko dlatego, że jest nowsza wersja 5.0.
Jestem przekonany, że nalezy skończyć PH 4.0, odpocząć przez pół roku i zacząć pracę z SM Speedup, albo PH 5.0.

Masz rację, że w PH można stworzyć swoją bazę, ale jest to dość trudne i raczej nie będzie przypominała profesjonalnej, natomiast w SM jeśli ktoś tylko potrafi naprawdę obsługiwać MS Worda, to może stworzyć bazę, która będzie bardziej profesjonalna od każdej bazy firmowej.

Jeszcze raz podkreślam, nie ma sensu porównywanie tych programów w sensie, który jest lepszy. Mozna tylko w sensie, który mnie bardziej odpowiada.

Ja znam wszystkie wersje SM od 2.0 do 2004 i wszystkie wersje PH od 1.0 do 5.00 i nie potrafie określić który z tych dwóch programów jest lepszy. Serce mi podpowiada, że SM, rozsądek mówi, że PH nie jest gorszy.
Do informacji watku :)

odpisali mi ze sklepu www.lingua.edu.pl ze kurs "first step..." na kasetach i na cd to te same materiały
Nie jestem pewien czy to prawda. Z opisu na ich stronie wynika, że kurs liczy sobie 100 lekcji. A na temat tego kursu "First Steps in English w 100 lekcjach" czy jakoś tak była juz tu długa dyskusja. Jeden z użytkownijów, nauczyciel angielskiego, twierdził, że ten jest dużo gorszy. M.in. ma skrócone w stosunku do kaset nagrania. Poszukaj tego wątku i poczytaj sobie.
ale tu: http://www.ksiegarniaangielska.pl/product_info.php/products_id/255

pisze :

INTENSYWNY KURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO-FIRST STEPS IN ENGLISH I

::"Zestaw obejmuje 480 minut nagrań (6 płyt CD audio). Płyty CD oraz podręcznik zapewniają łącznie 200 intensywnych lekcji języka angielskiego.
";;
do bejotka:

Bejotka: mam do ciebie ogromną prośbę. Jeśli to możliwe to podaj mi ile lekcji liczki kurs kasetowy FIRST STEPS IN ENGLISH i ile kase i jaki maja czas nagran.

-FIRST STEPS IN ENGLISH czesc I -Zestaw obejmuje 480 minut nagrań (6 płyt CD audio). Płyty CD oraz podręcznik zapewniają łącznie 200 intensywnych lekcji języka angielskiego.

-FIRST STEPS IN ENGLISH czesc II -Zestaw obejmuje 480 minut nagrań (6 płyt Cd audio). Płyty CD oraz podręcznik zapewniają łącznie 200 intensywnych lekcji języka angielskiego.

= Płyty CD oraz podręcznik zapewniają łącznie 400 intensywnych lekcji języka angielskiego. - i 960 minut [16godz]
Zdecydowalem sie zamawiam ten kurs na cd

http://ksiegarnia.egis.com.pl/customer/home.php?cat=31&page=1

First Steps in English 1 (dla początkujących) z płytami audio CD
Henryk Krzyżanowski

bejotka: tobie pewnie chodzilo o te kursy

http://ksiegarnia.egis.com.pl/customer/home.php?cat=31&page=1

Angielski w 100 dni - 1a
Henryk Krzyżanowski

Pisalem do kilku sklepow i wszyło że ten first... na cd to to samo co kasety, bo zgada sie nawet ilosc minut itp...
>Bejotka: mam do ciebie ogromną prośbę. Jeśli to możliwe to podaj mi
>ile lekcji liczki kurs kasetowy FIRST STEPS IN ENGLISH i ile kase i
>jaki maja czas nagran.

W oryginalnym kursie nie ma podziału na lekcje. Kurs składa się z 24 kaset 40-minutowych (nowsze wydania z 12 80-minutowych).

Materiał drukowany jest podzielony na partie, które nazywają sie Cassette 1 do Cassette 24. Każda z tych części składa się z
Dialogu otwierającego;
Dialogu końcowego;
Sekcji "Say it in English" 80-120 wyrażeń;
8-12 ćwiczeń gramatycznych
Trochę inna strukturę ma Cassette 24 - składa się z czytanego tekstu i ćwiczeń na rozumienie.
to chyba o cos takiego chodzi http://www.allegro.pl/item82326427_82326427.html
Do bejotka:

Cytując twoją wypowiedź:
„””Oryginalne kursy "First Steps in English" i "The Next Steps to English" składały się z drukowanych skryptów i kaset magnetofonowych. Początkowo było 24 kasety i 12 skryptów FSE oraz 12 kaset i 6 skryptów NSE, potem wychodziły komplety 12 kaset i 6 skryptów FSE. Potem 2x6 kaset i 2 książki.”””

Na stronie sklepu:
http://ksiegarnia.egis.com.pl

znalazlem taki opis kursu”:
http://ksiegarnia.egis.com.pl/customer/product.php?productid=2274&cat=31&page=1
ten kurs Księgarnia Językowa EGIS :: język angielski :: SAMOUCZKI I ROZMÓWKI :: Angielski w 100 dni - 1a

Składa się z 4 czesci 1a,1b,1a,2b i z samego jego opisu wynika że ma duzo podreczników i z opini w tego forum wynika ze cos jest nie tak

„””'First Steps in English' jest kursem opartym na oryginalnej, sprawdzonej w praktyce i wysoce skutecznej metodzie nauczania języka obcego. Zestaw obejmuje 240 minut nagrań - 3 płyty oraz :::podręczniki::: zapewniają łącznie 100 intensywnych lekcji języka angielskiego.”””

-a tu http://ksiegarnia.egis.com.pl/customer/product.php?productid=2263&cat=31&page=3

Księgarnia Językowa EGIS :: język angielski :: SAMOUCZKI I ROZMÓWKI :: First Steps in English 1 (dla początkujących)

„”Intensywny kurs języka angielskiego 'First Steps in English' jest kursem opartym na oryginalnej, sprawdzonej w praktyce i wysoce skutecznej metodzie nauczania języka obcego. Zestaw obejmuje 480 minut nagrań. Kasety oraz :::podręcznik::: zapewniają łącznie 200 intensywnych lekcji języka angielskiego.””” – Z OPISU WYNIKA ŻE ten kurs jest na jednym podreczniku i druga jego czesc jest na drugim podręczniku co razem daje:

12 cd + 2 ksiazki –CHODZI MI O TO ZE TEN KURS SWOJA OBIETOSCIA PRZYPOMINA TEN ORGINALNY –odnosze się tu do wklejonego fragmenu na poczatku... a również na tej stronie jest dostepny taki kurs tylko zamiast kaset jest CD...

Teraz pisze dlaczego tak walcze i szukam kursu na CD [zgodnego z tym na kasetach] bo używam mp3 a nie mam pojecia i nie mam bardzo warunków by to przerobić z kaset na mp3 :( [pozatym format mp3 jest „trwalszy” od kaset]

Bardzo dziękuje za odp. i przepraszam na tak "chaotyczny wątek"
Jednocześnie Bardzo prosze o kontakt osoby ktore "stykneły " sie z tym kursem na CD
Dla mnie oryginalnymi kursami są te sprzed prawie dwudziestu lat. Wychodziły w kilku rodzajach kompletów.:
- 24 kasety 40 minutowe + 12 skryptów po 2 lekcje;
- 12 kaset 80-minutowych + 6 skryptów po 4 lekcje;
- 2*6 kaset 80-minutowych - 2 książeczki po 12 lekcji.
Jak już napisałem lekcje w tych kursach nazywały się Cassette 1 - Cassette 24.
Na kasetach 80 minutowych ścieżka A nazywała się Cassette n, ścieżka B Cassette n+1.

Kursów na CD nie znam, wiem tylko, że takie są. Pamietam też, że ktoś na tym forum bardzo je krytykował, pisząc m.in. że nagrania zostały skrócone ponieważ 80 minut nie mieściło się na płytce.

Niestety nie moge Ci więcej napisać. Ja testuję programy i kursy, które kupuję za własne pieniądze i nie widzę sensu, żeby wydawać kolejne 300 zł na kurs tylko dlatego, że wydano go na nowym nośniku.

Ni nie stoi na przeszkodzie, żebyś kupił te kursy na płytach CD i napisał ich recenzję na tym forum.
zaczynałem jako dzieciak naukę z tymi kursami kasetowymi. tak se przypominam że ilekroć chciałem zamknąć te pudełko, zawsze mi wylatywały kasetki...luźno siedziały hehe..pamiętam też, że te kasety to była taka pamięciówa że szok w trampkach, ale jak toto przeszedłem to naprawdę miałem opanowany spory zasób słówek. teraz pewnie gdzieś leżą sobie w pawlaczu dawno zapomniane...
"Teraz pisze dlaczego tak walcze i szukam kursu na CD [zgodnego z tym na kasetach] bo używam mp3 a nie mam pojecia i nie mam bardzo warunków by to przerobić z kaset na mp3 :( [pozatym format mp3 jest "trwalszy" od kaset]"

Kilka razy już pisałem na tym forum i na www.angielski.edu.pl jak można zgrać na twardy dysk i przeformatować na mp3 zawartość dowolnych kaset (muzycznych lub językowych) wystarczy do tego walkman i programy Cooledit i CannaMp3 lub WAV to MP3.

Wrzuć do wyszukiwarki tego portalu słowo Cooledit i kliknij na "Szukaj...".
Temat przeniesiony do archwium.