Cześć
czy mógłby ktoś polecić mi jakieś materiały (mogą być strony albo np. jakieś filmiki), gdzie wyjaśnione jest, kiedy używamy Present Perfect a kiedy Past Simple? Chyba, że ktoś jest w stanie tutaj:) Nie chodzi mi o te bardzo książkowe przykłady, mam wątpliwości np. przy takich zdaniach:
I
moved to London three weeks ago to take up a new post company's office. Every since then, I
have been wondering if I
made the right decision.
Np. tutaj mam wątpliwość przy tym
made. Z odpowiedzi wiem, że jest ok, ale nie jestem pewna, że skoro zastanawiam się nad tym czy podjęłam dobrą decyzję, to czy jednak nie może być I have made? Bo zakładam, że jest to jest powiązane z teraźniejszością. A może chodzi o strukturę z
if?
I dalej ten sam tekst:
I ..... (see) a lot of negative things about living in the capial, and can't say London ....(make) a very favourable impression on my.
tutaj nie do końca jestem przekonana..
You see, I ....(grow up) in a fairly small town called Devizes and I ....(spend) all of my life there.
tutaj dałabym
grew up i
spent all my life there.- bo zakładam, że to już zamknięty rozdział w przeszłości. Chociaż tego też nie jestem pewna..
To jest część tekstu, ale pewnie dalej wątpliwości wynikałyby z tego samego, co tutaj - czyli nie do końca wiem, które czynności traktować jako przeszłe niemające związku z teraźniejszością (past simple), a które jako czasy perfect.
Dziękuję za pomoc.