Taaaak, teraz wszystko rozumiem. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Pastry -
1) surowe ciasto do wypieków, uformowane czy nieuformowane nie ma znaczenia.
W tym znaczeniu jest to synonim dough.
2) gotowy wyrób, lecz nazwałbym go piekarskim, bo cukierniczy to mi się, być może
niesłusznie, skojarzyło jednoznacznie z ciastkami typu sernik, makowiec, szarlotka itp.
Tymczasem patrząc na tą listę dochodzę do wniosku, że pastries to chyba
coś pomiędzy pieczywem a ciastkami, takie jakby wyroby piekarskie, chociaż nie...
teraz widzę, że są tam też typowe kremowe ciastka:) np. holenderski Moorkop.
Dla uproszczenia napiszę sobie jednak że są to wyroby piekarskie np. polski kołacz.
Gdyby ktoś potrafił mi wskazać jakąś unikalną cechą odróżniającą pastries od cakes
pozwalającą mi na odróżnianie ich, bo rozumiem że nie są to synonimy,
to będę zobowiązany.
Bez względu na to dziękuję za okazaną pomoc i przepraszam za zamieszanie