Co to znaczy "to play moneyball"?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam takie zdanie "He has succeeded by playing moneyball", co to dokładnie znaczy? Nie chodzi o żaden termin z gry w baseball, tylko przypuszczam o jakiś związek frazeologiczny. Z góry dziękuję za pomoc.
To mniej więcej znaczy używać metody 'powerball' w zarządzaniu drużyną baseballu.
Napisałem wcześniej, że nie chodzi o baseball. Poza tym nie pytałem o powerball, tylko o moneyball.
Ja się pomyliłem pisząc powerball. Oczywiście miało być 'moneyball'.
MONEYBALL jest terminem związanym z baseballem.
Jeżeli chodzi o inną definicję to podaj źródło w którym znalazłeś twoje zdanie.
Zdecydowanie nie chodzi o baseball.

Np. zdanie stąd https://www.vulture.com/2019/05/robert-downey-jr-what-will-marvel-be-without-him.html
"The Marvel Cinematic Universe has succeeded by playing moneyball. Over and over again, Marvel Studios identified performers with raw talent but little existing bankability, and snatched them up. At the beginning, the company paid them a pittance in comparison to the marquee names of Hollywood, freeing up cash that could be spent on expensive toys in other dimensions of filmmaking."

Z kontekstu mogę się domyślać, że chodzi np. o "postawić wszystko na jedną kartę" czy coś w tym stylu, ale potrzebuję potwierdzenia swoich domysłów (lub ich korekty).
Dzięki za pomoc.
edytowany przez abcc: 16 maj 2019
Czyli studia filmowe Marvel osiągnęły sukces (playing) wykorzystując metodę moneyball.
I ta metoda jest np tutaj opisana:
http://grantland.com/features/the-economics-moneyball/
Ten artykuł uwzględnia nawiązanie do byłego zawodnika baseballu William Lamar Beane III i jego drużynę która zdobyła sławę jako najbardziej znany przykład zastosowania tej metody.
Ps. Są również polskie artykuły na ten temat.
edytowany przez Aaric: 16 maj 2019
Rany, w życiu bym nie pomyślał, że jednak może chodzić o baseball. Ale po przeczytaniu art. ma to sens, bo metoda dotyczy nie tyle gry, co sposobu budowy zespołu i zarządzania nim. Wielkie dzięki za pomoc (i że Cię nie zmyliłem pisząc, że to nie to). Niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi, dobry człowieku.
Już mi wynagrodził :-)) Moje dzieci wyrosły wykształciły się i wyfrunęły z gniazda.
To teraz korzystaj z możliwości odpoczynku ;-)
Temat przeniesiony do archwium.