Cytat: eclipseoftheheart
Czym się różni 2 od 3 tryby warunkowego?
It would be nice of you if you were the washing-up. dlaczego tutaj jest 2 tryb, przecież sytuacja jest jak najbardziej realna,
I would be astonished if she passed the exam. tutaj tak samo, wydaje mi się to możliwe, że ona zda ten egzamin lub nie
Jeśli o drugi tryb warunkowy chodzi to tej postaci używamy opowiadając o sytuacjach, których zmiana jest mało prawdopodobna oraz o czymś, co teoretycznie mogłoby nastąpić ale jest mało realne.
Stąd takie zdania że byłoby miło gdyby ktoś po sobie zmywał naczynia lub że byłby zdziwiony że ktoś zdał egzamin - sytuacje owszem mogące zaistnieć ale szansa nie jest wielka by się to zmieniło (w pierwszym przykładzie) lub wydarzyło (w drugim)
Cytat: eclipseoftheheart
'If we win today's competition, we will be rich,' said the player before the final game. tutaj jest podobna sytuacja, (może wygrać, albo i nie) a jest już tryb pierwszy
Ktoś to rozumie? powiedziano, mi że pierwszy tryb odnosi się do przyszłości, a drugi do teraźniejszości, ale nie pokrywa mi się to ..
Jeśli wygrają to będą bogaci - to sytuacja o sporym prawdopodobieństwie.
Popatrz że jeśli wygrają to będą bogaci - nie będzie inaczej (pod warunkiem że wygrają)
Dlatego użyto pierwszego okresu warunkowego