2 i 3 tryb warunkowy

Temat przeniesiony do archwium.
Czym się różni 2 od 3 tryby warunkowego?

It would be nice of you if you were the washing-up. dlaczego tutaj jest 2 tryb, przecież sytuacja jest jak najbardziej realna,

I would be astonished if she passed the exam. tutaj tak samo, wydaje mi się to możliwe, że ona zda ten egzamin lub nie

'If we win today's competition, we will be rich,' said the player before the final game. tutaj jest podobna sytuacja, (może wygrać, albo i nie) a jest już tryb pierwszy

Ktoś to rozumie? powiedziano, mi że pierwszy tryb odnosi się do przyszłości, a drugi do teraźniejszości, ale nie pokrywa mi się to ..
Cytat: eclipseoftheheart
Czym się różni 2 od 3 tryby warunkowego?

It would be nice of you if you were the washing-up. dlaczego tutaj jest 2 tryb, przecież sytuacja jest jak najbardziej realna,

I would be astonished if she passed the exam. tutaj tak samo, wydaje mi się to możliwe, że ona zda ten egzamin lub nie

Jeśli o drugi tryb warunkowy chodzi to tej postaci używamy opowiadając o sytuacjach, których zmiana jest mało prawdopodobna oraz o czymś, co teoretycznie mogłoby nastąpić ale jest mało realne.

Stąd takie zdania że byłoby miło gdyby ktoś po sobie zmywał naczynia lub że byłby zdziwiony że ktoś zdał egzamin - sytuacje owszem mogące zaistnieć ale szansa nie jest wielka by się to zmieniło (w pierwszym przykładzie) lub wydarzyło (w drugim)

Cytat: eclipseoftheheart
'If we win today's competition, we will be rich,' said the player before the final game. tutaj jest podobna sytuacja, (może wygrać, albo i nie) a jest już tryb pierwszy

Ktoś to rozumie? powiedziano, mi że pierwszy tryb odnosi się do przyszłości, a drugi do teraźniejszości, ale nie pokrywa mi się to ..

Jeśli wygrają to będą bogaci - to sytuacja o sporym prawdopodobieństwie.
Popatrz że jeśli wygrają to będą bogaci - nie będzie inaczej (pod warunkiem że wygrają)

Dlatego użyto pierwszego okresu warunkowego
Trzeci tryb warunkowy opisuje sytuacje których szansa na zaistnienie wynosi 0 procent.
Trzeci odnosi się wyłącznie do przeszłości. Sytuacja nie ma ŻADNYCH szans na spełnienie się, ponieważ nie cofniemy czasu i nie zmienimy przeszłości.

Obrazuje to najlepiej przykład chyba najczęściej podawany jako wzór trzeciego trybu:
''Gdybym jechał wolniej, nie spowodowałbym wypadku.''
Nie chcę zakładać nowego tematu, a mam jeszcze jedno pytanie, chodzi w tym zadaniu o passive, ale mi bardziej o rozróżnienie czasów.

Yesterday morning, the local police were notified of a bomb that was planted by an unknown person in one of the office buildings in the city centre. A special squad was called and the bomb was detected and was defused after 3 hours of painstaking work. Before the squad arrived, the workers and other civilian people had been taken out of the building safely by the police. Fortunately, an explosion was prevented and nobody was hurt.

dlaczego w tym co podkreśliłam, jest użyty czas past simple, a nie past perfect? czym te czasy się od siebie różnią?

It is estimated that the exhibition will have been visited over ten thousand people before it is closed.

dlaczego will have been visited, a nie will be visited, przeciez ta wystawa bedzie dopiero ogladana?
najpierw jest past simple, bo kolejne wydarzenia nastapily po tym opisanym w pierwszym zdaniu
past perfect jest tam dlatego, ze punktem odniesienia staje sie przyjazd saperow ze zdania z before
future perfect - cos sie wydarzy do okreslonego momentu w przyszlosci, a tym okreslonym momentem jest zamkniecie wystawy - znowu w zdaniu z before.
Ok, dziękuję, załapałam mniej więcej sens
Mam jeszcze pytanie do present perfect
Recently, it has been discovered that thier construction is in rather poor condition and a decision has been made that their commercial use should be forbidden.

ja bym po kolei użyła was discovered, was made, przecież zostało wynalezione, decyzja została podjęta, nie ma tutaj związku z teraźniejszością?
ostatnio odkryto = teraz wiemy, ze to istnieje
podjeto decyzje - teraz trzeba decyzje wprowadzic w zycie
ok, dziękuję, już rozumiem
wiem, że mam dużo pytań, ale nasunęło mi się jeszcze to
I'm afraid that next week's meeting was cancelled.
Dlaczego tu jest czas past simple, a nie future, przecież to zebranie się dopiero odbędzie?

tak samo tutaj
I will keep waiting until i am offered another job by someone.
rozumiem, że to jest tryb warunkowy, to dlaczego w drugiej części zdania, nie ma present simple?

I jeszcze taki szczegół:
They claimed they had finally found the wreck of the ship.
The wreck of the ship is claimed to have been finally found.
dlaczego claimed nie zmienia się na was claimed tylko is claimed?
nie wiem, ja bym uzyl present perfect

to jest strona bierna w present simple

niedorobka ze strony autora tych zdan
ok, dziękuję
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa