Present Perfect a Past Simple

Temat przeniesiony do archwium.
Czy dobrze zrobiłam te zadania?

1. This letter has got to be in Chicago in 2 days. I'm sure if I send it today, it will arrive on time.
2. What we would use, to look at ourselves when we comb our hair in the morning if we hadn't have the mirrors?
3. I 'm exhausted and we are no closer to a solution to this problem after nine hours of work. Why don't you go home and get some sleep and i will keep working. If i discover a solution before morning I will call you immediately I promise.

Mam jeszcze wątpliwości co do rozróżniena present perfect a past simple. Jaka jest różnica pomiędzy tymi czasami?
np:
Here's the lastest news. Michael Sparks has died in his house in Los Angeles. - przecież on umarł nie ma już to wpływu na teraźniejszość.
The government has just reveald that the prime minister has cancelled his visit to China next week for private reason. Our reporters have found out unofficially that the prime minister caught a cold during his stay in the mountains last week. - tutaj znowu złapało go przeziębienie, co ma wpływ na teraz, że nie pojawił się w Chinach
kompletnie mi się to miesza i nie potrafię wyczuć różnicy pomiędzy tymi czasami

Będę wdzięczna za odpowiedź
Cytat: fredka45
Mam jeszcze wątpliwości co do rozróżniena present perfect a past simple. Jaka jest różnica pomiędzy tymi czasami?
np:

Here's the lastest news. Michael Sparks has died in his house in Los Angeles. - przecież on umarł nie ma już to wpływu na teraźniejszość.

Present Perfect - tak ten czas kojarzy się nam z tym, że najważniejsza jest czynność i jej skutki (oddziaływanie na czas obecny) bez podawania dokładnej daty.

Jednak to nie wszystko.
Mamy tutaj napisane ''the lastest news'' a więc będziemy spodziewali się najświeższych wieści.
W czasie Present Perfect właśnie możemy opowiedzieć o czynności/wydarzeniu, które właśnie się zakończyło.

We wszystkich czasach, które mają w nazwie Perfect, w orzeczeniu musi znaleźć się operator. W Present Perfect jest nim "have" lub "has". ("has" w trzeciej osobie liczby pojedynczej) Czasownik główny zawsze w trzeciej formie we wszystkich rodzajach zdań.

Past Simple natomiast używamy mówiąc o tym co wydarzyło się zazwyczaj z podaniem czasu i o sytuacjach nie mających już wpływu na teraźniejszość. Mówiąc o czynności która powtarzała się w przeszłości. Mówiąc o czynnościach które w przeszłości bezpośrednio po sobie nastąpiły.

Zdania budujemy z czasownikiem ''to be'' lub bez czasownika ''to be''

podmiot + II forma czasownika + reszta zdania
podmiot + was/were + reszta zdania
edytowany przez Adriano.Rivale: 07 lut 2020
w drugi mzdaniu drugi czasownik jest w zlej formie

has died - jak ktos umiera, to ma duzy wplyw np. na jego bliskich,. Tutaj mamy w dodatku najswiezsze wiadomnosci, tak jak pisal aDRIANO
w drugim musi byc simple past, bo mamy podane, kiedy to sie stalo w przeszlosci.
2 ...would we ...
the form hadn't have doesn't exist.
za duzo tych przecinkow tam wystepuje

« 

Nauka języka

»

Mógłby ktoś przetłumaczyć proszę