Pytanie o czas

Temat przeniesiony do archwium.
1) The candidates whose application forms will not be delivered by the end of he next week will not be considered for the position.
Czy nie powinno być The candidates whose application form are not delivered....? Zwłaszcza, że kilka linijek później pojawia się podobne (chyba?) zdanie: A number of improvements and corrections will have to be introduced in the projects which are to be completed by the next of this year.

2) The place I saw on the photo looked exactly like the place I came from
Czy nie powinno być I saw in the photo?

3) Eddie, by whom we were invited, started working for the firm last week.

Tak, wiem że chcąc to przekształcić możliwe jest Eddie, who we were invited by, ... a czy możliwe jest takie zdanie Eddie, who invited us, started working for the firm last week. Pewnie nie ale nie bardzo wiem dlaczego.
1. to nie jest zdanie wymagajace uzyciea present. Ewent. mozna by powiedziec 'will not have been'. Drugie zdanie nie jest podobne, nie mowi sie 'will be to be' (bo to znaczyloby 'będą miały być (ukończone)")
2 tak, in the photo
3 jest mozliwe i na pewno czestsze niz 'by whom'
Dziękuję za wyjaśnienie.
1, myslalem troche jeszcze: wlasciwie mozna tu uzyc czasu Present, ale nie jest on wymagany
Hmm... bo dzisiaj przerabiam coś takiego jak zdania okolicznikowe czasu "Zdania te wprowadzają pewien określony typ warunku czasowego odnoszącego się do przyszłości i dlatego strukturą przypominają zdanie warunkowe typu I. W zdaniu czasowym nie stosuje się czasu przyszłego (Future), lecz czas teraźniejszy (Present). W zdaniu głównym, natomiast, można zastosować formę czasową logicznie pasującą do kontekstu całej wypowiedzi, zwykle jest to forma czasu przyszłego. "
i prawdę mówiąc skojarzyło mi się to (zapewne błędnie) z tamtym zdaniem. Po prostu kiedy widzę dwukrotne użycie will to zapala mi się czerwona lampka. Na razie dotarło do mnie (przynajmniej mam taką nadzieję), że możliwe jest dwukrotne użycie will np. if sb will..... I will etc. dla wyrażenia uprzejmej prośby, chęci lub jej braku i dla wyrażenia czynności wykonywanej z uporem. Jednak to wciąż jest dla mnie egzotyka.

»

Pomoc językowa