1) After so many defeats the team's manager ...... . Most supporters will be happy if he does.
Dlaczego nie można tutaj wstawić c) might be forced to go (może być zmuszony do odejścia) a jedynie b) may have to go?
2) I fully understand the point you are making about experimenting with soft drugs. Well, if my parents ...... me to the school where teachers had similar views, I might perhaps find it convincing
a) wouldn't send b) didn't send c) hadn't sent d) wouldn't have sent
Wiedziałem, że a) i d) odpadają. Ostatecznie wybrałem b) z uwagi na to, że autor podręcznika bardzo często używał w poprzednich ćwiczeniach czegoś co się chyba nazywa false conditional no ale okazało się, że jednak c)
Właściwie to nie rozumiem sensu tego zdania - Całkowicie rozumiem sens tego co mówisz na temat eksperymentowania z miękkimi narkotykami. Cóż, gdyby moi rodzice nie posłali mnie do szkoły gdzie nauczyciele mieli podobne poglądy, być może mógłbym uznać to co mówisz za przekonujące.
Podobne poglądy do tego kogoś kto poleca eksperymentowanie z drugami? :-) No i czy on w końcu trafił do tej szkoły czy nie?
3) We were rather surprised ........ this job. We thought she still lacked the experience.
a) at Fiona to be given b) by giving Fiona c) Fiona to be given d) for Fiona to be given
Wiedziałem, że suprised jest by sth or at sth więc wahałem się między a) a b). Okazało się, że prawidłowa odpowiedź to d). Na pewno? I dlaczego przed experience stoi przedimek?