Poprawne zdanko :)

Temat przeniesiony do archwium.
Umieszczam tutaj dwa zdania. Nie mam pojęcia w jakim czasie je napisać i czy są poprawne...proszę kogoś o pomoc, w poprawieniu tych zdań...

1.Stephen wrote this letter very sympathic and simple.- to past simple, ale nie jest podane kiedy on napisał ten list, więc może past continouns?

2. When he was writing this letter he was hurry because he forgot dots etc. but all list is correct. (kiedy pisał list musiał się bardzo spieszyć, bo zapominał kropek itd., ale ogólnie list jest poprawny) - tutaj już zupełnie nic nie wiem jakie czasy wykorzystać itp....please help meee....
co masz na myśli pisząc he wrote letter VERY SYMPATHIC AND SIMPLE

drugiego nie jestem pewna ale ja bym napisała
He must have been in a hurry because he forgot dots but generally the letter is correct
ale niech to skomentuje EVA albo MG .....
Past Simple określa czynności przeszłe i nie musi być w zdaniu żadnych określników czasu w stylu "yesterday" itp. Ale w przypadku Past Continuous musi być nacisk na trwałość danego zdarzenia, dlatego w przypadku podanego przez Ciebie zdania Continuous kompletnie nie pasuje. Musiałoby być napisane, że pisał ten list np. cały wieczór czy coś w tym stylu.
"Stephen wrote this letter very sympathic and simple." - jest to zwykłe stwierdzenie dokonanego przeszłego zdarzenia.
1.Stephen wrote this letter very sympathic and simple.

Czas OK, ale samo zdanie jest dziwne. Czy błędne? Hmm.. Brzmi nawet fajnie, ale bezpiczniej byłoby to ująć np. tak:

Stephen wrote this /może lepiej pasowałoby zwykłe "the"?/ letter in a very sympathic and simple tone.

2. When he was writing this letter he was +apparently+ (najwidoczniej) *in a* hurry, because he forgot +his dots and commas+ /etc. wygląda w tekście niezbyt pięknie, więc lepiej używać tego tylko, gdy tzeba/, but *all in all* /"ogólnie", podobnie jak "generally"/ +it+ /wiadomo, że chodzi o list+ is correct.

Na czysto:

When he was writing this letter he was apparently in a hurry, because he forgot his dots and commas, but all in all it is correct.

« 

CAE - sesja wiosenna 2006

Zostaw uwagę