used to, would, be / get used to

Temat przeniesiony do archwium.
Czy wiecie coś, czego ja nie wiem o: used to, would, be / get used to :> ;)

Miałam takie zadanko i zrobiłam 3 błędy

1. Things have changed for better and now they use to be / are quite well-off.
Tu zaznaczyłam niestety “use to be” i to było źle. A czy może w ogóle istnieć „use to be”?

2. At first I found it very difficult to get up so early, but gradually I used to / got used to it.
Tu zł jest “got used to” i ja to właśnie zaznaczyłam, w ogóle czy istnieje coś takiego jak „got used to” ;)

3. We used to have / have had this TV set for years and it still works all right.
Dlaczego nie może być “used to have“, tylko ma być “have had”

Dlaczego w tych zdaniach ma być tak, a nie inaczej?

Dziękuje
Pozdrawiam :)
Matka Chrzestna :)
1. 'use to be' nie istnieje, istnieje 'used to be', którego używamy gdy mówimy o przeszłych przyzwyczajeniach, stanach, które trwały przez jakiś czas w przeszłości. Co więcej jeśli używamy 'used to be' oznacza to, że kiedyś tak było, ale już tak nie jest. Dlatego 3. nie może być 'We used to have this TV set for years and it still works all right.' W zadnium jest zaznaczone, że nadal mamy ten telewizor i co więcej on nadal nieźle działa, trzeba więc tu użyć Present Perfect, czyli 'have had' jak zawsze przy mówieniu o czymś co miało miejsce w przeszłości i trwa do dzisiaj.
Jeśli chodzi o 2. to jestem przekonana, że właśnie 'got used to' jest poprawne, bo oznacza to 'przywyczaiłam się' tak więc jestem trochę confused, że niby ta odpowiedź była zła...
Pozdrawiam:)

« 

Pomoc językowa

»

Nauka języka