slowka-jaki program?Do Bejotki i innych

Temat przeniesiony do archwium.
Hello.Pytanie glownie kierowane jest do Bejotki, ale inne odpowiuedzi mile widziane as well :)

Otoz:

Studiuje anglistyke.Gdyz zapamietywanie slowek na dluzsza mete sprawialo mi problem postanowilam kupic Super Memo Speed Up.Program oceniam pozytywnie.Jedynie co mnie smuci to to ze wymowa jest amerykanska i spelling tez amerykanski.To mnie zdemotywowalo.Po co mu amerykanskie slowka skoro studiuje anglistyke z BBC English? Super Memo obecnie lezy w kacie nie tkeniete przeze mnie przez ostatni rok.

Chcialabym spytac o inny dobry program do nauki slowek z wymowa brytyjska.Co polecasz Bejotka dla mnie?
Hallo jest tam kto?
Nie rozumiem Ciebie. Studiujesz anglistykę i spodziewasz się, że ktoś stworzy program zawierający całe potrzebne Ci w czasie studiów i później w pracy słownictwo? Dobre sobie! Nie ma takiego geniusza.

Powinieneś kupićsobie "SM Basic English" lub "Angielskie rozmówki w miesiąc", przerobić zawarty w nich materiał w czasie nie dłuższym niż semestr, nauczyć się tworzyć własne bazy i od tej pory tylko z nimi pracować.

Zazwyczaj zalecam naukę w tempie 20-30 nowych słów/wyrażeń dziennie, ale student anglistyki powinien sam sobie dobierać tempo i powinno ono być bardziej intensywane.

Amerykańska wymowa w bazach Speedup!, Proficiency! i Power Words jest zaletą tych pakietów. Jeśli ktoś chce się uczyć słownictwa z tylko brytyjską wymową powinien korzystać z programu Profesor Henry - Słownictwo, ale dla studenta anglisty jest to dużo za mało, jednak uczeń 1 lub drugiej klasy liceum pragnacy studiować anglistykę powinien wykuć zawarte w nim słownictwo.
Nie, zle mnie zrozumiales.

Szukam programu bo chce cwiczyc slownictwo-bnie napoisalem ze rzadam od programu nauczenia sie slowek za mnie.Nie wiem skad takie wnioski.

Basic English? A to nie dla begginers?

No ale teraz odpwiedz mi na pytanie: po co komu na cholere amerykanskie slowka z super memo? Przeciez nie studiujemy amerykanistyki tylko BBC English! Mysle ze nauka z super memo to nie najlepszy sposob bo uczy US English a na studiach mamy poslugiwac sie wylacznie Br English.

NIe wiem to moje zdanie.
tak ja tez chce program z nietypowymi slowkami najbardziej wyrafinowanymi i pokretnymi:) tak chce taki;]eheheheh
zgadza sie amerykanska NIE!!! tylko profesor hensry slownictwo poziom 3/4 11000 slowek wiec wychwyc dziecino monete i gnaj do empiku:) tylko mi nie sciagaj z neta bo to bardzoi dobry program i przez to moze nasteopna czesc nie powstac :) a memo hehe rob co chcesz:P:P:P
Dobrze zrozumiałem, pomimo błędów ortograficznych. Już kilka razy pisałem, że bazy SuperMemo Advanced English sa przeznaczone dla ludzi, którzy znają angielski na poziomie CAE lub nawet CPE i chcą rozwijać swoje słownictwo, głównie po to, by pracować w USA lib czytać profesjonalną literaturę tworzoną w Stanach.

Dla ludzi chcących uczyć się tylko British English jest kilkanaście innych programów dostępnych na naszym rynku. Żaden z nich jednak nie daje mozliwości tworzenia i rozwijania baz przez użytkownika i dla jego potrzeb.
Tu na tym forum znajdziesz listę słówek dla anglistów z podziałem na lata studiów, można z niej stworzyć taką bazę.

Nie mniej jednak uważam, że pisanie bazy uniwersalnej dla studentów anglistyki mija się z celem. Ani ja, ani nawet prof. dr hab. filologii angielskiej nie jest w stanie określić kiedy i jakie słówka bedą potrzebne studentowi. To moze tylko on sam zdefiniować podczas czytania lektur.
Dobrze zrozumiałem, pomimo błędów ortograficznych. Już kilka razy pisałem, że bazy SuperMemo Advanced English sa przeznaczone dla ludzi, którzy znają angielski na poziomie CAE lub nawet CPE i chcą rozwijać swoje słownictwo, głównie po to, by pracować w USA lib czytać profesjonalną literaturę tworzoną w Stanach.

Dla ludzi chcących uczyć się tylko British English jest kilkanaście innych programów dostępnych na naszym rynku. Żaden z nich jednak nie daje mozliwości tworzenia i rozwijania baz przez użytkownika i dla jego potrzeb.
Tu na tym forum znajdziesz listę słówek dla anglistów z podziałem na lata studiów, można z niej stworzyć taką bazę.

Nie mniej jednak uważam, że pisanie bazy uniwersalnej dla studentów anglistyki mija się z celem. Ani ja, ani nawet prof. dr hab. filologii angielskiej nie jest w stanie określić kiedy i jakie słówka bedą potrzebne studentowi. To moze tylko on sam zdefiniować podczas czytania lektur.
Spróbuj Advanced Sophisticated English. Lepszego nie ma. Bejkotka napewno potwierdzi ;)
No wiec jakie programy radzisz w takim razie studentowi anglistyki z BBC english?

Nie nie zrozumiales mnie. Podkreslilem ze njestem studentoem bo mysle ze ma to zwiazek z tym ze na uniwerku uczymly sie BR English. Czekam na odpowiedz w sprawie programow. Jestem naprawde tym zaintersowany.
Prosze o wymienie nie wszystkich ktore sa dobre.
Jedynym programem dla studenta anglistyki jest SuperMemo. Niestety bazę danych musi sobie tworzyć sam. W czasie studiów będziesz musiał czytać wiele książek, powieści z różnych epok. Na każdej stronie znajdziesz wuiele słówek, których znaczenie będziesz musiał sprawdzać w słowniku, znaczenia niektórych będziesz mógł się tylko domyślać. Wszystkie te słowa powinieneś zapisywaćź w swojej bazie i uczyć się ich, tak by nie zapomnieć. Pomóc w tym może Ci tylko SuperMemo, żaden inny.

Ktoś tu napisał, że Profesor Henry - Słownictwo 3,4 jest lepszy. Byc może tak, ale nie dla anglisty, dla gimnazjalisty - tak, dla licealisty też, dla studenta anglistyki nie!!!

Dla niego tylko SuperMemo i bardzo dobry słownik!
Temat przeniesiony do archwium.