Zmiany w wyrażaniu czasu

Temat przeniesiony do archwium.
Next week w mowie zależnej można zmienić na

The following week

The next week

The weel after lub later

Co z np next 3 weeks
I will do it in three weeks
He said he would do it 3 weeks later lub after
Czyli moje pytania polega na tym czy jak jest węcej niz jeden week albo day albo houur to już możemy używać tylko after albo later a the following albo the next odpada?
in 3 weeks = in 3 weeks
Na jednej stronje mogę dać link jak chcesz było tak napisane in one hour=one hour later.
Stąd to moje pytanie. Mógłbyś się jakoś do tego odnieść? Pytałem też takiej jednej pani doktor wykłada angielski i ona też coś tam mówi że ma być three weeks later ale nie miała czasu mi wytłumaczyć.
Pamiętam z regułek zamianę 'the day after tomorrow' na "in two days' time", więc nie widzę przeszkód, żeby nie zmieniać "in three weeks". Jeżeli już, napisałbym 'three weeks from that day'.
1. Znasz może jakaś stronę albo ksiażkę bo wszystkie które ja znalazłem to dają tylko dwa przykłady na krzyż i tyle

2. Ale ten mój przykład I will do it in one hour. Zmieniłbyś jakoś to one hour w mowie zależnej. Proszę podaj wszystkie przykłady którd wydają ci się ok.
For np. 2 days. Też byś nie zmieniał?
też nie
@ Barry123
A jak u Ciebie z mówieniem?
To znaczy masz na myśli speaking? Uważam że mówię bardzo fajnie. Nie zacinam się. Brałem lekcję z fonetyki żeby odróżniać takie słówka jak steal albo still albo pull czy pool. Często też rozmawiam z ludźmi z ameryki.
Wogóle to polska szkoła jest jakaś śmieszna. Jakbym sam się wymowy nie uczył to żaden nauczyciel na to nie zwracał uwagi. Zresztą nawet na studiach z filologi potrafią mieć gdzieś jak student wymawia słówka.
Mg. Ja też bym np. "in one hour" w mowie zależnej na nic nie zmieniał tylko powtórzył. Ale na tej stronie zmienilo to na "one hour later". Czy to jest błąd? Czy opcjonalna zmiania którw może być ale nie musi być zastosowana? https://www.englishclub.com/grammar/sentence/reported-speech-time-place.php
wg mnie autor strony przesadza
Dzięki
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa