Tenses

Temat przeniesiony do archwium.
1. I was cooking when she played

2. I was cooking when she hit me

A) W 2 hit to chwilowa krótka czynność, która zakłóca cooking. W 1 play może być czynnością którą trwała w tym samym czasie co cooking lub chwilową czynością tak jak hit w 1. Czy tak?

3. When I cook she jumps

4. When I cooked she jumped

B) 4 pokazuje że jump był jeden a 3 tego nie wiemy czy jeden czy wiele, tak?
play nie jest czynnoscia, ktora trwa chwile.

3 i 4 moga miec interpretacje wielokrotnej czynnosci ('za kazdym razem, gdy...')
"When she played" będzie znaczyło albo tylko przez pewien czas tego "cooking" albo przez cały czas trwania "cooking". Natomiast gdybym napisał "when she was playing" to znaczenie jest tylko jedno przez cały czas trwania "cooking". Czy tak?
chyba tak
zadajesz bardzo skomplikowane pytania
Dzięki wielkie że Ci się chce na te pytania odpowiadać.

Odnośnie 3 i 4 When I cook she jumps i when I cooked she jumped.
Moim zdaniem można je np. tak interpretować when I am cooking she jumps i when I was cooking she jumped. Tutaj właśnie ta teraźniejsza wersja nie mówi nam ile było tych jumps a przeszła sugeruje że jump był jeden. Czy tak?
niekoniecznie, juz o tym pisalem.
Czyli to też może znaczyć when I was cooking she was jumping.
Takie znaczenie może być tylko że spójnikami typu when whenever everytime ale już nie z once czy if albo as soon as. Albo takie znaczenie może być niezależnie jaki spójnik?
edytowany przez Bary123: 25 lip 2024
pisalem o czyms innym
Ja zrozumiałem że tobie chodzi o to że
dane zdarzenie powtarzało się wiele razy czyli kiedy gotowałem ona skakała. Albo wersja teraźniejsza kiedy przychodzę ona skacze. Czy dobrze rozumiem? Jeżeli tak powiedzmy jednak że to było jednorazowe wydarzenie. Czy wtedy mam rację że wersja przeszła when I cooked(rozumiane jake when i was cooking a nie jako when i had cooked) she jumped wskazuje na jeden jump a wersja teraźniejsza raczej na wiele nic nie wskazuje na pojedyncze wykonanie czynności. Tak?
nie pisz, ze when i cooked znaczy whe i was cooking
tlumaczysz formy niedokonane jako continuous, a to nie jest prawda.
Ostatnie dwa pytania, bo szkoda i czasu i męczenia Ciebie na te przykłady.

1. When I come in she jumps
2. When I jump she jumps

3. When I am coming in she is jumping
4. When I am jumping she is jumping

A. Różnica jest taka że 3 i 4 wkazuje że akcje dzieją się równocześnie, a w 1 i 2 jedna rzecz dzieje się w odpowiedzi na drugą (when I have jumped/come in she jumps). Czy tak?

5 when I play she sings

B. 5 znaczy to samo co when I am playing she is jumping. Natomiast można je też interpretować jako when i have played she sings. Dlatego że play wskazuje na długą czynność i może być niejednozjaczne czy w trakcje czy po. Czy tak?
nie i jhuz wielokorotnie pisalem, ze simple present w when ma kilka znaczen

istoptnie szkoda czasu
Wiem że pisałeś. Ja się zastanawiam czy te proponowane przezemnie też są ok
Czyli moje przykłady 1 i 2 znaczą albo jedna czynność po drugiej albo obie w tym samym czasie. Tak samo z 5 też są dwie możliwości?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Nauka języka