Przysłówek

1. Mogę dać przysłówki zakończonr na ly po czasowniki np. I counted carefully the mony czy musi być przed?

2. Carefully mogłoby być też na początku i końcu zdania?

3. Do you work?

Jak chcemy krótką odpowiedź to tylko "yes, I do". Gdu chcemy dać "yes I work" to trzeba coś dodać np yes I work all the time/when she comes/ and it makes me happy. Gdy coś dokładamy "do" też jest możliwe, ale bez dokładania "Yes, I work" jest źle?
1. nie rozdziela sie czasownika i dopelnienia
2. carefully na koncu ok, na poczatku - styl literacki, troche inne znaczenie
3 strata czasu
Wiem, że może głupie ale chciałbym to zrozumieć.

Do you work?

Yes, I do albo Yes, I do whenever I need money

A co jak powiem Yes, I work? Po prostu źle, nikt tak nie powie?
nie chcesz tego zrozumiec, tylko zeby ktos powiedzial, ze tak mozna.
nie mozna.
Właśnie chcę. Dzięki twojej odpowiedzi wiem że tak będzie źle. Czy dobrze rozumiem że zrobienie z tego długiej odpowiedzi (podaję przykłady poniżej) sprawi że będzie ok czy też źle?

Yes, I work all the time or whenever I want
juz o to pytales 2-3 razy
No ale mi nie odpowiedziałeś czy dobrze czy nie?
ty i tak sie pytasz bez wzgledu na to jaka jest odpowiedz. Skoro nie odpowiedzialem, to znaczy, ze nie ma potrzeby korekty.
1. I have been always the modest

2. I always have been the modest.

3. I always have not been the modest.

4. I have always not been the modest.

5. I have not been always the modest.

Czy takie położenie jest akceptowalne albo przynajmniej niektóre wersje?
zdanie nie jest akceptowalne, bo co znaczy 'the modest'?
Miało być samo modest. Sorry
i com, kolejny raz poznales regulke i teraz chyba kazdy przyklad to jakies odstepstwo od tej regulki i chcesz, zeby ktos odpowiedzial, ze jeden czy dwa czy trzy moga byc prawidlowe, a jezeli nikt tak nie odpowie, to za dwa dni znowu zapytasz o to samo. Bardzo meczace, nie oczekuj ode mnie odpowiedzi
Ok a mógłbyś powiedzieć jeżeli wiesz gdzie mogę to sprawdzić bo raczej wszędzie gdzie szukam to nie ma nic za bardzo o tych różnych odstępstwach?
bo moze nie stosuje sie takich odstepstw, co?
Nie ma potrzeby żebyś się denerował, może i nie ale ja tego nie wiem a czasami różne przykłady są w necie i nie wiem czy to zwyczajny błąd czy w jakimś tam przypadku gdy chcemy coś podkreślić to można. To myślę że masz rację i odpuszczę to sobie i dzięki wielkie za dotychczasową pomoc.
Cytat: Bary123
To myślę że masz rację i odpuszczę to sobie i dzięki wielkie za dotychczasową pomoc.

Wreszcie.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa