Used to would

When I used to do play games I was a kid

I used to play games when I wad a kid

Wydaje mi się że obie wersje są ok. Co natomiast z would w senise "powtarzanej czynność" a nie czasu future in the past

When I would play games I was a kid

Podsumowująć czy mogę used to i would użyć w time clause?
nie, tylko jedno zdanie jest to ok
1) I am working for 8 hours now- to może znaczyć że oderaz mam zamiar pracować przed osiem godzin albo jestem np. Już w trakcie 8 godzinnej zmiany w pracy. Dobrze?
nie wiem, co to znaczy.
When I was working in that firm I made many friedns vs when I worked in that firm I made many friends

Jest tu jakaś ŕóżnica typu że continuous wskazuje na tymczasowość tej pracy a simple że była ona stała czy to jedno i to samo?
tak
Możemy używać różnych infinitives z np modalami albo np simple albo continuous

You should study now/be studying now

Czy mogę też tak dodawać strukturę "be going to" czy jednak jest to błąd i nigdzie tego nie dodajemy i stosujemy ten zwrot "samotnie"?

You should be going to study- powinnienieś zamierzać/planować żeby się więcej uczyć
dziwne
1) Dzwine- czyli może i poprawne gramatycznie ale nikt tak nigdy nie powie?

2) jak powiem "whenever I work/I am working she is happy" to znaczenie jest identyczne. Jest happy jeżeli ja jestem w trackie pracy. Czy można też intrepretować w inny sposób. Whenever I work w sensie regularnie od dłuższego czasu to ona jest happy. Czyli w zależności od interpretacji będzie albo nie różnica między simple i continuous?

« 

Pomoc językowa