Present simple

What if he doesn't want to cooperate?
Then, I kill him

Taka była scenaka w "breaking bad". Czemu użyto simple present zamiast ni simple future?

Kontekst. Jakiś gość bije swoją dziewczynę. I to "I kill him" odnośi się do tego że jeżeli nie przestanie tego robić
'Breaking bad' nie jest akuat wzorem poprawnego uzycia jez. ang.
Then, I kill him..napewno mieli na mysli 'Then I'll kill him' tylko ze ludzie ida teraz na szybkosc wymawiania a nie poprawnosc jezyka.
Też tak myślałem. Dziękuję.
Cytat: Bary123

Instead of “thank you,” your response should’ve been, “You are wrong one more time, and I kill you.”
That’s the futurate use of the simple present tense.
Cytat: terri
'Breaking bad' nie jest akuat wzorem poprawnego uzycia jez. ang.
Then, I kill him..napewno mieli na mysli 'Then I'll kill him' tylko ze ludzie ida teraz na szybkosc wymawiania a nie poprawnosc jezyka.

Slyszysz I kill you, ale mowia I'll kill you.
Nie użyjesz tutaj Present Simple bo to nie jest czynność regularna czy zaplanowana. Oglądaj z napisami angielskimi.
Nie ma nic zlego w jezyku Breaking Bad, sa rozne jego poziomy. Obejrzyj sobie Better call Saul, tam bedziesz mial wiecej poprawnosci, rowniez polecam Young Sheldon.
Który to odcinek @Bary123?
"Slyszysz I kill you, ale mowia I'll kill you.
Nie użyjesz tutaj Present Simple bo to nie jest czynność regularna czy zaplanowana."

You too are wrong one more time and you are dead meat too.

The killing is more than planned. It is completely determined by facts or circumstances that already exist at the moment of speaking.

That's a succinct conditional sentence. There is no “if” and no “will.” In BOTH clauses (protasis and apodosis) the simple present is used. And it shows what the simple present tense is really all about.
Cytat: Bary123

Oglądam Breaking Bad w tej chwili po raz kolejny i w trzecim sezonie, odcinek 12 albo 13 jest dialog w którym pada pytanie : will you make peace ?
i Jessie Pinkman odpowiada: yeah... I (fonetycznie aa..) make peace.
Napisy podaja: Yeah, I'll make peace.
Oglądaj z napisami.

« 

Redakcja

»

Pomoc językowa