Resume/CV

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś potrafi klarownie wytłumaczyć czym się różni CV od resume???
To to samo :-) CV jest terminem częściej uzywanym w Anglii, resume jest amerykanskie Tyle. :-)
Widzę, że masz dużo wiedzy na różne tematy związane z j.angielskim i sprawami wokół niego.Poszukuję informacji na temat wyjazdu do Kanady jako skilled worker.Pozdrawiam
pojecia nie mam jak to jest z Kanadą, jeśli podobnie jak w Stanach - to znaczy konkretnie wiesz co chcesz/możesz robic, to raczej nie ma problemu z zatrudnieniem (nawet na czarno) - wszystko zależy gdzie i na kogo sie trafi. Swego czasu ambasady dysponowały listami 'zapotrzebowania' na konkretne zawody, wtedy wszystko załatwiało sie w Polsce i jechało juz z kontraktem. Choć moja kuzynka ostatnio zalatwiala taki wyjazd do Niemiec i strona niemiecka załatwila sprawe w dwa tygodnie, polska nawet chyba nie rozpatrzyla jeszcze podania - 5 miesiac sie ciagnie...
Jak taki wyjazd zalatwiac w Polsce nie wiem - sama sie tym za jakis czas nie omieszkam zainteresowac :-) Pozdrawiam i powodzenia.
MA to samo znaczenie, CV uzywa sie w polsce, resume, to nazwa po angielsku
Na to pytanie prawidłowo odpowiedział Pocahontas \"CV\" lub \"curriculum vitae\" używa się w Wielkiej Brytanii, \"resume\" w USA. W polsce używało sie kiedyś słowa \"życiorys\", dzisiaj zostało zastąpione przez \"CV\" coc mało kto zna jego znaczenie.
To fakt ze podstawowa roznica jest to ze CV jest uzywane poza USA, a resume w USA ale oprocz tego sa jeszcze inne - glownie w tym co to cv albo resume zawiera.

Tzn. - CV z tego co rozumie zawiera rzeczy ktorych normalne resume nie powinno zawierac, tak jak np. wiele informacji osobistych (stan cywilny, plec, obywatelstwo, etc.)

Proponuje poszukac w internecie - jest wiele stron ktore opisuja roznice (tzn. ja czytalem kilka dla Amerykanow ktorzy chca starac sie o prace w Europie i musza \"przerobic\" swoje resume na CV).
Istnieje oficjalna kanadyjska rzadowa strona internetowa ktora opisuje caly proces (wlacznie z preliminacyjnym testem ktory pozwoli ocenic czy sie kwalifkujesz). Nie pamietam dokladnie addressu ale wpisujac \"relocate to canada\" albo \"canada immigration\" do google powinienes te strone znalesc.
polecam artykul:
http://businessmajors.about.com/cs/resumehelp/a/CurriculumVitae.htm
Temat przeniesiony do archwium.