kogiel mogiel :)))))

Temat przeniesiony do archwium.
Jak to będzie po angielsku? tak mnie to trapi jakoś :)))) Z góry dzięi za pomoc!

A tak przy okazji to: ktoś zna jakąś stronkę z polsko angielskim słownikiem kulinarnym?
Odpowiedz na pierwsze pytanie:

meringue

(ale nie jestem w 100% pewien)

Co do drugiego (slownik) - nie mam pojecia...
dzięki :)
w Wordbuilderze heinemanna jest dużo słownictwa kulinarnego
meringue - to raczej beza

Ściślej:

meringue
noun [C,U]
a light, sweet food made by baking a mixture of sugar and the white part of eggs

Jednowyrazowej definicji tego słodkiego świństwa nie znalazłem.
Natomista znalazłem coś takiego:

kogel-mogel m yolk stirred with sugar to a cream.

podobnie

bigos m. kulin. dish of hashed sausage, pork and beef stewed in sauerkraut.

Do licha, a gdzie tu kapusta?

sauerkraut
noun
a salty German food made of CABBAGE
Moja definicja byla nie ze slownika ale raczej od znajomej Amerykanki, po tym jak jej wyjasnilem co to jest i jak to sie robi.

Poza tym - zobacz na www.google.com haslo \"meringue\" albo \"meringue recipe.\" Ja znalazlem kilka przepisow ktore brzmia jak kogel-mogel.

A tak poza tym... bigos = hunter\'s stew albo sauerkraut & sausage stew (tak jest to przynajmniej w ksiakach kucharskich jakie widzialem).
Temat przeniesiony do archwium.

 »

Programy do nauki języków