Bardzo bym prosil o przetlumaczenie tego tekst....wiem ze to jest praca domowa ale naprawde nie dam rady juz go przetlumaczyc...a i tak to jeszcze nie jest caly tekst...ale pomozcie mi chociaz teraz:)
Pewnego dnia kiedy lezalam sobie sobie na dnie oceanu męzczyzna wyciągnął mnie. Rozcina muszle oraz mnie zabarw do dom. Wiadomość o tym ze mnie znalazł szybko się rozniosła po miescie. Mezczyzna który mnie znalazł był szczesliwy ponieważ mogl sobi kupic ubrania, wysłać syna do szkoly oraz miał duzo planow.
Pewnej nocy kiedy wszyscy spali Kino czyli mezczyzna który mnie znalazł usłyszał jakis halas. Był to złodziej który próbował mnie ukrasc co mu się nie udalo.Wtedy Kino się wystraszyl ze mu ktos mnie zabierze i postanowil mnie sprzedc….jednak dostawal malo pieniędzy za mnie niż się spodziewal. I postanowil isc do mista stołecznego gdyz wiedział ze jest bardzo wartosciowa. Jednak po drodze ktos go napdal. Jego zona mówiła ze jestem zla i chciala mnie wyzucic ale powstrzymal ja Kino. NAstepnego dnia gdy Kino zostal znow zaatakowany w czasi napadu zabil jednego człowieka. Kiedy wrocili do domu ich dom był spalony. Wyruszyli oni dalej w droge aby sprzedac perle i poszli w gory gdzie znaleźli schronienie.