dlaczego \'there is...??

Temat przeniesiony do archwium.
mam test i jest w nim zdanie :

On Friday (jest) a lecture on contemporary British drama at the staff club.

ja wstawiłem there will be a lecture a w odpowiedziach jest there is dlaczego tak ??

There is/there will be a lecture.... prosze o pomoc jak mógłby ktoś wytłumaczyc :)
W wyrazaniu przyszlosci uzywamy Present Simple dla wydarzen, ktore maja miejsce wg okreslonego planu czy czegos w tym rodzaju. Lecture jest juz zaplanowany i pewny, wiec dlatego Present Simple.
Z drugiej strony wiesz, tak jest tylko na testach, w normalnym jezyku jakbys uzyl Future Simple to nikt Ci nie powie, ze to jest niepoprawnie. Jednak wg regulki, nalezy Present Simple.

Kapujesz?
Pozdrawiam
Łukasz
no własnie :) to jest tak jak z rozkładem jazdy pociągów. Mówi się \"The train to London leaves at 5 p.m. from the 5th platform\". No i z całą resztą schedules, timetables i meetings which have been already arranged jest tak samo.
Jasne że nikt Ci nie wytknie błędu jeśłi użyjesz future simple, ale jeśłi użyjesz go właśnie odnośnie odjazdu czy przyjazdu pociągu, odlotu czy przylotu samolotu to będzie to już spory błąd i radzę go nie popełniac :-))
pozdrawiam!
The train to London odjeżdża o godzinie piątej dzisiaj, jutro, pojutrze i za tydzień. Dlatego nie pasuje tu czas przyszły, to jest coś w rodzaju zwyczaju. Ale jeśli któregoś dnia coś stanęło na przeszkodzie i pociąg się spóźnił i tego własnie dnia będzie odjeżdżał o 19.00. To usłyszysz prawdopodobnie \"the five o\'clock train today will leave at 7 p.m.\".
Hej,
Zupelne poprawnie jest uzywanie innych form do opisania wydarzen w przyszlosci. Wszystko zalezy od intencji mowiacego co chce przykazac. Po polsku identycznie jest: Pociag odjezdza w piatek, pociag odjedzie w piatek, pociag bedzie jechal w piatek; wszystkie poprawne. Twoja odpowiedz jest najzupelniej poprawna. A, ze niedobra na tescie? Problem z tym, ze zdajacy czasami interpretuje sobie dana sytuacje inaczej niz ten ktory ukladal ten test. Czyli wina testu. Dlatego od 2005 testy typu Toefl beda przy sprawdzaniu braly pod uwage opinie zdajacego na temat jego \'blednych\' odpowiedzi. Nie martw sie ..You\'ve done well, just lucked out.
Nie musisz Ticlo tak radzic bo niczym to nie grozi. Czas terazniejszy jest zaadoptowany na timetables prawdopodobnie dlatego, ze zabiera najmniej miejsca na planszy. Leaves jest krotsze niz will leave. Wszedzie na tablicach jest Arrives mimo, ze nagminnie samoloty nie przylatuja na czas. Dalczego nie mam Arriving? Bo za dlugo.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa