Baker???

Temat przeniesiony do archwium.
Hejka mam pytanko :)
Na kartkówce miałam napisać o swoim ulubionym sklepie (po angielsku :) ) i napisałam o piekarni. Wiem że baker to piekarz a baker's to piekarnia. I napisałam takie zdanie:
I like buying hot baker here. Czyli że lubie kupować ciepłych /piekarzy/ bo się pomyliłam i napisałam zamiast bread(chleb) to napisałam baker(piekarz). Nie wiem czy coś z tego co tu pisze rozumiecie no ale... Pani poprawiła mi ten wyraz na bakery no i wyszło:
I like buying hot bakery here. czy bakery to też chleb? No bo normalnie mogła mi pani poprawić na bread i teraz nie wiem co to jest za słowo bakery :P
Jeśli połapiecie się w tym co tu napisałam to proszę o podpowiedź :)
Pozdrawiam i z góry dzięki!
Bakery to piekarnia, bardziej AmE bo Baker's to typowe dla BrE, a twojej Pani sie cos pomylilo, Mogloby byc np. I like buying hot bakery PRODUCTS here. Ale tak jak zostalo zdanie 'poprawione' to jest to po prostu blad.
PZDR
Sprawdzilam w slowniku - 'bakery' to sklep
Co ty powiesz??? Jak idziesz do piekarni po chleb to mowisz ide do sklepu po chleb czy ide do piekarni po chleb?
bakery - a place where bread is baked for sale OXFORD Learner's Dictionary
A w supermarketach tam gdzie pieka chleb i bulki to sklep czy piekarnia? Sklep w sklepie tak?
bakery - piekarnia Slownik Polsko-Angielski Collins
A zajrzyjcie tutaj:

http://tiny.pl/gnvp

>Co ty powiesz??? Jak idziesz do piekarni po chleb to mowisz ide do
>sklepu po chleb czy ide do piekarni po chleb?

W naszym regionie, jesli idziesz po chleb do sklepu, ktory zajmuje sie tylko sprzedaza pieczywa, to mowi sie wlasnie " ide do piekarni". Co nie oznacza, ze jest poprawne, ale ze istnieje w mowie potocznej.
Dodatek. a tu gdzie teraz mieszkam, to po chleb chodzi sie wlasnie do piekarni. Tak mowia wszyscy i tak pisze na sklepie ( bo po naszemu to nie piekarnia a sklep).
Przepraszam, znowu zaczelam jakas reakcje - poprostu nie dokonczylam zdania - bakery to moze byc i miejsce gdzie 'bread is baked' ale i takie miejsce gdzie 'bread is sold'.
>Przepraszam, znowu zaczelam jakas reakcje - poprostu nie dokonczylam
>zdania

A co, zacinasz sie?

> bakery to moze byc i miejsce gdzie 'bread is baked' ale i
>takie miejsce gdzie 'bread is sold'.

Wlasnie mnie tez o to chodzi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Praca za granicą

»

Praca za granicą