Jak tylko masz czas, słuchaj czegoś po angielsku. Na bbc.co.uk możesz posłuchać sobie radia. Pewnie znajdziesz tam też wersję amerykańską, co byłoby lepsze dla Ciebie w Twojej sytuacji :D
Może masz dostęp do TV po angielsku? Włącz sobie, posłuchaj i niech nawet tylko w tle brzęczy, ważne jest osłuchanie się z językiem. Obejrzyj co jakiś czas film bez lektora, wypisuj bardziej przydane słówka.
Możesz też śledzić sobie teksty piosenek, tłumaczyc je na PL, a potem już ze zrozumieniem słuchać. W piosenkach jest wiele wyrażen slangowych, potocznych, co się na bank przyda w codziennych rozmowach. Ja sama lubiłam bardzo słuchać np. Nirvany czytając jednoczesnie txt- i do tej pory często wiele słówek kojarzy mi się z piosenkami i wiem, że własnie stąd je znam :D
Słówek też trzeba się pouczyć, ale bez przesady. Wyłapuj słówka z tekstów (z radia i piosenek też), zapisuj je z tłumaczeniem, wracaj do nich, powtarzaj.
Gramatykę trzeba sobie przyswoić, ale nie należy się przejmować, że coś się powie z błędem gramatycznym. wazne, żeby rozumieć native speakerów i żeby oni Ciebie zrozumieli.
Poza tym, rady przedmówców też są dobre :)