Sprawdzcie, please

Temat przeniesiony do archwium.
(Zerknijcie czy ten letter of complaint jest w miare dobry.....)
Dear Sir or Madam,
I have recently come back from my mountain trip. Last month I spent two weeks in the Alps. During that time I used a guide called “Traveler ” , published by PWN. In the beginning I thought that the guide would help me a lot while walking in the mountains. Unfortunately, it turned out that there are some printing mistakes in that guide. Due to those mistakes I lost my way twice. The problem is that the names of some tourist routes are mistakenly called. I compared the map from “Traveler” guide with other guides and I found two mistakes.One of them was a wrong name of the route to the local shelter. The other mistake was a wrong location of one of the famous and frequently visited brook. In my opinion it is really very important to check all enclosed maps, because there might be more mistakenly printed names or other mistakes. I would like to offer my help in correcting those mistakes. In my opinion the only solution to that problem is to check all the names in the maps and compare them with other well known maps and guides. I am looking forward to hearing from you and discussing that problem further.
heja,

Ja bym list zaczela ...

\"I am writiing to let you know that there are seriuos mistakes...\" albo \"I am writing to you to express my dissatisfaction with your tourist guide...\"...I am writing to bring to your attention ...\"
Jest jednak szkola, ktora \"mowi\" ze sie nie pisze \"pisze do panstwa\" bo to oczywiste, ze jak czytaja list ot musi sie go \"napisac\"...mozna tez wiec ujac tylko \"I would like to bring to your attention\" bez \"I am writing\" czesci.

zastap czesc \"mistakes\" na \"errors\" bo sie czesto \"mistakes\" powtarzaja...

Zakoncz moze \"If I may suggest...\" a nie \"I would like to offer my help\".
i ja nie napisalabym \"and discussing that problem further\".

Nie patrzylam nawet na gramatyke.

To moje \"trzy grosze\"
:o)
i jeszcze sie wtrace :o)

Zrobilabym maly \"shuffling\" tresci ale inni to lepiej zrobia ode mnie. Ale lubie tekst bo krotki i wezlowaty.

moze \"names\" powinno byc \"place names\"???

Zdanie \"In my opinion it is important to check all enclosed maps....\" zmienilabym zupelnie... \"The maps enclosed in your tourist guides should be thoroughly checked before they go to print\" - albo cos takiego... \"One would expect that the guides printed by the publisher with your prestigious name and of your calibre would be accurate\"...tra-la-la

Jeszcze mozesz im walnac, ze kupilas ich przewodnik \"putting trust in it/them\" i inne dyrdymaly zeby sie glupio poczuli (ze jestes \"deeply disappointed\") i ze moze sie zdarzyc ze przez \"carelessness\" moze dojsc do tragedii jesli blad bedzie nie tylko w nazwach ale w trasach i kierunkach... bla bla bla
ehhh... ta moja zwiedla komora... :o)
\"I would expect that the guides printed by a publisher of your calibre and with a name as prestigious as yours would be accurate\"
oj kurcze...

ktos jeszcze sie wypowie czy mam sie sama tu produkowac? he?

Dzięki Cebulko za recenzje.
Nie \"help in\" tylko \"help with\"
\"on the maps\" a nie \"in the maps\"
\"it turned out there w e r e some...\"
hi-hi
mam nadzieje, ze to tylko przykladowy list a nie opis Twoich doswiadczen..
:)
mam jeszcze taka inna sugestie...moze warto by bylo sprecyzowac te bledy, gdzie one w ksiazce wystepuja, np: na jakiej stronie i ktory akapit.

I trzymaj krotko, ja to niestety lubie sobie popisac i mi wychodzi z tego \"Wojna i Pokoj\" i musze dziesiec razy sprawdzac i wykreslac polowe. Pewnie dlatego, ze nie czesto (na szczescie) zdarza mi sie pisac zazalenia...
pozdrawiam
zamiast \"compared the map from “Traveler\"\" powinno być raczej \"a map\"- z kontekstu wynika, że map jest kilka, nie wiadomo dokładnie, o którą chodzi. Poza tym \"traveller\" pisze się właśnie przez dwa \"l\"
\"all t h e enclosed maps\"
Dzięki, ale ja i tak nie moge tego napisać zbyt dobrze. Chodze dopiero do 5 klasy podstawówki i moja nauczycielka później mi wmawia, że to nie ja pisałam daną prace :(
to napisz jak undecided sugeruje tylko
a ja zaczynam kazdy letter of complaint slowami \"I regret that I am obliged to complain about..\":) wtedy juz od samego poczatku list wydaje się bardziej zwięzły i na temat..
pozniej przechodzę od razu do rzeczy i piszę \"unfortunately it was nothing like what I expected\".. czy coś w tym stylu.
są pewne zwroty ( to tak na przyszłość, gdyby było Ci to potrzebne do jakiś egzaminów) których używa się w tego typu listach, e.g:
-You led me to believe that...
-To make matters worse
-I hope I am entitled to a (partial) refund- jeśli sobie życzysz zwrotu kosztów na przykład:)
-As if it was not bad enough
-zakonczenie listu to
a) gdy początek jest \"dear sir or madam\"- \"yours faithfully\'
b)gdy początek jest \"dear (konkretny Sir lub konkretna Madam ) mr Brown, wtedy konczymy list \"yours sincerely\"
pozdrowionka i jak mi sie cos jeszcze przypomni to dam znac:)
I Have........CAME
I have.....COME!!!
\"Chodze dopiero do 5 klasy podstawówki\"- angielskim posługujesz się znakomicie, wierz mi! A gdzie się tak nauczyłaś języka w tym wieku, jeśli można spytać? W każdym razie gratuluję takiej znajomości angielskiego! Pozdrawiam.
\"Chodze dopiero do 5 klasy podstawówki\"- angielskim posługujesz się znakomicie, wierz mi! A gdzie się tak nauczyłaś języka w tym wieku, jeśli można spytać? W każdym razie gratuluję takiej znajomości angielskiego! Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.