variety&variation

Temat przeniesiony do archwium.
Jaka jest różnica między tymi dwoma słówkami? Kiedy którego użyc? Rozwiązuję właśnie testy i w odpowiedziach nie sa one równoznaczne, a pojawiło mi się kiedyś i to i to.
przeciez to dwa zupelnie rozne slowka

variation

n C/U 1. (fluctuation)wahanie: ~s of temperature wahania temperatury. 2. (divergence)rozbieżność; ~ from the norm odstępstwo od normy. 3. (variant, also mus)wariacja: ~s on a theme wariacje na temat.

variety

n U 1. (diversity, many-sidedness)wybór;różnorodność, rozmaitość, urozmaicenie; wielostronność. 2. (number of different things): for a ~ of reasons z wielu/różnych powodów. 3. (~ entertainment),rewia;~ theatre teatrzyk rewiowy, ~ artist artysta rewiowy; ~ show pokaz rewiowy. 4. (biol) odmiana.
dzięki za wyjaśnienie!
Mogę wytłumaczyć Ci to w bardziej praktyczny sposób. Np. u mnie w pracy czesto na maszynie "bend knive". Maszynie sluzacej do cieica pianki mam zamowienie na powiedzmy 1000 sztuk "pads"(takie wkladki na krzesla, zeby miekka bylo jak siadzasz:P) o rozmiarach 50x40x5cm. Tak niefortunnie mi sie wszystko pocielo, ze kazde z nich mialo rozna grubosc i klient napisal smsa ze skarga co brzmiał "different variation":) Kumasz? :)
a jakie jest polskie tlumaczenie zwrotu 'different variation'? ;-)

« 

Pomoc językowa

»

CAE - sesja letnia 2007