master of arts??

Temat przeniesiony do archwium.
co to znaczy \"master of arts\"?? tak sie podpisala nauczycielka angielskiego na pewnym dokumencie.
Tzn magister sztuki?? cos mi to nie pasuje do nauczycielki angielskiego. Przeciez zeby uczyc w szkole sredniej trzeba miec skonczona anglistyka. Hmm :?:?:? co o tym myslicie.
hehe to nie tak :P
o ile sie nie myle to master of arts znaczy magister nauk humanistycznych.
M.A.-Master of Arts-Magister Nauk Humanistycznych,a M.Sc.-Master of Science to Magister Nauk Ścisłych.
dokładnie, a mówiąc bardziej po polsku, wg mnie:
Master of Arts (M.A.) - magister ( po uniwerku)
Master of Science (M.Sc.) - także magister, tyle że mgr inż (czyli po politechnice)
buziaczki.
>dokładnie, a mówiąc bardziej po polsku, wg mnie:
>Master of Arts (M.A.) - magister ( po uniwerku)
>Master of Science (M.Sc.) - także magister, tyle że mgr inż (czyli po
>politechnice)

Jezeli studiujesz fizyke na uniwerku, to i tak bedziesz M.Sc.

W kazdym razie piszac po angielsku trzeba sie \'zdeklarowac\" jakim magistrem sie jest.
Sorry ale mylicie sie i to srodze. Master of arts jest jedynie polskim odpowiedzikiem, ale nie nadaje tych samych uprawnien co polkski mgr
do: ........(gosc)

a wedlug ciebie nie nadaje tych samych uprawnien, tylko jakie, czym sie to rozni? HAHAHAHAHA! a co moze nadaje mniej???? wrecz przeciwnie!

a co polski magister daje lepsze uprawnienia? HAHAHAHAH!

po szkole sredniej studiuje sie okolo 3-4 lat w collegu do BA ( bachelor degree), a nastepnie mozna zdac egzaminy i podjac kontyunacje w tym samym albo zupelnie innym kierunku aby otrzymac tutul M.A.(humanistyczne kierunki) lub Msc (scisle), MBA( business), M.D.( medycyna)

Czesto Polacy sadza ze MA to studia podyplomowe: wcale nie!
Mowimy o MASTER degree, i jak najbardziej jest ono odpowiednikiem polskiego mgr. To z jakiegos powodu MBA studiuje sie w Polsce jako podyplomowe, majac juz jednego magistra, a w swiecie bynajmniej NIE, bo to zwykla magisterka.

Roznica polega tylko na tym:
W Polsce system do studiow mgr jak wiadomo byl przez dlugi czas tylko 5 letni, dopiero teraz licencjaty to zmienily, a na zachodzie system ten jest od zawsze. Wiekszosc osob konczy swoja edukacje na BA, bo BA daje im zawod. np z BA uczy si ew szkolach. Lekarze(MD) prawnicy(JD) musza studiowac dluzej, a MA i MBA i Msc sa juz dowolne i studuje sie je dla dalszej kwalifikacji. Po poziomie Master, juz jest doktorat czyli PHD, ale tak jak i w polsce jest z mysla o karierze akademickiej.
A czy mgr inż po Politechnice może być nazwany M. Ta (Master of Technical Arts)?
Z tego co ja wiem: nie.
Magisterskie wyksztalcenie techniczne inzynierskie to Master of Science: w skrocie M.S. czasem opiswane jest to jako Msc.
wejdz na strone Berkeley University i poszperaj:
tutaj masz link do uniwersytetu: http://www.coe.berkeley.edu/academics/
To wlasnie strona Engineering Department. Choc akurat w tym departamencie nie studiowalam i nie znam sie na engineering to jednak tam znajdziesz wszytkie inormacje jak rowniez znajdziesz tam tez moze przydatne dla siebie resumes ( CV) of the members of Faculty. Powodzenia:)
Temat przeniesiony do archwium.