Dzięki forum GW poznalem jeszcze jeden wyborny \"idiom\" ;-)))
O miejscowości: dziura zabita dechami - \'a whole killed with planks\'
Albert Einstein powiedział:
\"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności\".
I jak tu się nie zgodzić z takim wielkim umysłem..??? ;-)))
A tak a propos w GW ostatnio był artykuł o tryumfie polskiej nauki, która udowodniła(nasi naukowcy oczywiście), że, cytuję:
\"Wszechświat jest jak piłka. Wszechświat jest skończony i ma symetrię bryły platońskiej. Żart? Wcale nie. Taki wniosek może płynąć z obliczeń polskich kosmologów...\"
Czyli już niedługo okaże się, że tylko jedna rzecz we wszechświecie była, jest i będzie nieskończona... ;-))) Co wcale nie jest takie wesołe jakby się paradoksalnie wydawało, bo poza polepszeniem mi humoru \"idomami\" ma też inne praktyczne skutki, które nie zawsze są takie zabawne. Dlatego trzeba się uczyć, samodoskonalić, by \"primum non nocere\" (podstawowa zasada medycyny: po pierwsze nie szkodzić - w naszych warunkach:POLSKA też dyskusyjna)... OK, ale tu mógłby nastąpić długi wywód filozoficzny, którego wszystkim oszczędzę, bo szkoda czasu. Pora wrócić do robótki... wnioski nasuwają się same. Przepraszam za polemikę, ale \"idiomy\" wzbudziły we mnie chęć głębszej refleksji... Pozdrawiam ;-)))