jaki serial najlepszy do nauki angielskiego

Temat przeniesiony do archwium.
witam moglby mi ktos polecic jakis serial telewizyjny z w miare prostym angielskim z ktorego moglbym sie troche poduczyc angielskigo konkretnie chodzi o osluchanie sie z jezykiem [gg] lub [email] dzieki z gory
no najlepiej to sluchac programow anglojezycznych jak BBC, z seriali to ogladam przyjaciol i gotowe na wszytko, wylapuje sie fajne zwroty, nie wazne jaki serial bedziesz ogladal, wazne aby nie byl on z lektorem a z napisami, najlepiej po angielsku a jak sie nie czujesz to z polskimi,no i moim zdaniem taka podstawa nic to tobie nie da jezeli bedziesz sluchal tego raz na tydzien
pozdr
dzieki
no akurat ja uważam, że ważne jaki serial - wiele z seriali, które oglądam są często za trudne dla kogoś kto nie zna za bardzo języka - zbyt dużo przyjmności wynikającej z oglądania i rozumienia ucieka.

Więc pod względem językowym poleciłabym tak jak ty: Desperate Housewivies, a oprócz tego Friends.
Aha, My name is Earl też chyba nie jest zbyt trudny, ale nie jestem pewna - widziałam tylko 2 odcinki.
>wazne aby nie byl on z lektorem a z napisami, najlepiej po angielsku a jak sie nie czujesz to z polskimi

uwazam, ze to jest tak: albo ogladanie z angielskimi napisami, albo (co jest lepsze) bez (zadnych) napisow. ogladanie z polskimi napisami moim zdaniem nie ma sensu.

>no i moim zdaniem taka podstawa nic to tobie nie da jezeli
>bedziesz sluchal tego raz na tydzien

a moim zdaniem daje. oczywiscie, im wiecej tym lepiej, ale te 1.5h cotygodniowo treningu sluchania (a rowniez powtorki zwrotow/slowek) to zawsze cos - dla porownania w szkolach jest sluchanie srednio raz na miesiac (i to na jednej lekcji = 45 minut).
>Więc pod względem językowym poleciłabym tak jak ty: Desperate Housewivies, a oprócz tego Friends.

Oprocz tego wydaje mi sie, ze w serialu 'dexter' nie mowia zbyt trudnym angielskim (na razie bylo tylko jakies 15-16 odcinkow jesli dobrze pamietam, ale jako ze serial przyjemny mozna obejrzec).
Dextera akurat bym nie polecal. Dlatego, ze tam duzo zwrotow mowia po hiszpansku. Jest taka ogolna mieszanina. Nie znam sie tez za bardzo na akcentach ale ten ich akcent tez taki hiszpanski jest. To uwazam nie jest dobre.
Aktualnie leci 2 sezon dextera.
Dlatego, ze tam duzo zwrotow mowia po
>hiszpansku.
Hm, a mi sie akurat zdawalo, ze tam wlasnie bardzo malo mowia po hiszpansku (wiecej ostatnimi czasy w prison break bylo ;-)).

Nie znam sie tez za bardzo na
>akcentach ale ten ich akcent tez taki hiszpanski jest. To uwazam nie
>jest dobre.
Trzeba nauczyc sie rozumiec tez inne akcenty, nie tylko typowy nativa. Latynosi mowia raczej poprawnie, zrozumiale (przynajmniej w tym serialu).
A z drugiej strony tych Latynosow to nie ma tam zbyt wielu. Z glownych bohaterow... 2?
Desperate housewives to chyba najlepszy serial, poniewac mowia tam ladnym czystym angielskim(oczywiscie AmEn). Mam porownanie, bo ogladalam 2 serie Prison Break w wersji oryginalnej i niestety uzywaja tam glownie slangu.
Ja oglądam Prison Breaka, Losta i Grey's Anatomy. Z tego ostatniego ambitni moga się też uczyć języka medycznego ;-)
a ja od siebie moge dodac, ze ogladanie przynjamniej jednej seri wiadomosci w ciagu dnia to tez dobry sposob na poznawanie angielskiego - mozna sie dowiedziec praktycznie wszystkiego, od drobnych spraw po powazne zjawiska, no i slownictwo jest jak najbardziej szerokie
obecnie pierwszymi wiadomosciami sa na ogol: utoniecie Brytyjczykow u wybrzezy Portugalii, 'wycinka' duzej liczby borsukow ze wzgledu na ich chorobe (TB) przenoszona na bydlo, no i problem 'superbug' - w szpitlach a Anglii mozna po opatrzeniu drobnej rany wyjsc z jeszcze wiekszym problemem zdrowotnym
:)
Ja uważam, że nie ma sensu oglądać seriali i filmów z angielskimi napisami chyba, że tylko dla przyjemności. Obejrzałem mnóstwo filmów i seriali z angielskimi napisami i wcale mi to nie pomogło w doskonaleniu rozumienia ze słuchu. To pewnie dlatego, że w ogóle nie przykładałem uwagi do tego co mówią tylko patrzyłem na napisy.
polecam hotel babylon, przede wszystkim ze wzgledu na BrEn, poza tym nie udalo mi sie znalezc ang napisow do niego wiec z koniecznosci musialam obyc sie bez nich, i wlasciwie juz przy drugim odcinku nie stanowilo to problemu
hmmm....Dexter mi się średnio tematycznie podobał - obejrzałam jeden odcinek, ale skoro po hiszpańsku czasami mówią to może powinnam wrócić, bo właśnie się uczę i bawi mnie to przeogromnie.
dzieki wam wszystkim :)
Temat przeniesiony do archwium.