Oglądanie filmów

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Mam problem z rozumieniem filmów w j. angielskim. Nie mam dużych problemów ze rozumieniem rozmów w BBC (słucham tego radia od paru miesięcy). Jednak kiedy włączam sobie jakiś amerykański film często bardzo nie wiele rozumiem z tego co mówią. Wiem, że często osoby znajdujące się teoretycznie na niższym poziomie w znajomości języka niż ja (uczę się na poziomie FCE w szkole językowej), nie mają większych problemów ze zrozumieniem filmów (tak przynajmniej twierdzą).
zacznij od czegos mniejszego np ulubionego serialu bez napisow, gdzie i tak wiesz o co chodzi, przyjdzie z czasem..:)))
>większych problemów ze zrozumieniem filmów (tak przynajmniej
>twierdzą).

no właśnie, oni tak twierdzą.
Czy rozumieją więcej? Hm..... może tak. A może potrafią się bardziej skoncentrować na całości po prostu rozumieją główną ideę, a nie wszystko dokładnie to co mówią w filmie?
Często jest też tak, że to co ktoś rozumie to nie do końca to co jest naprawdę powiedziane:DDD

Wszystko zależy też od tego jakie filmy oglądamy - niektóre są łatwiejsze, inne trudniejsze.
Może po prostu zacznij oglądać inne filmy?
Seriale są np. łatwiejsze - bo przyzwyczajamy się do bohaterów i do tego jak mówią.

Może być też tak, że jakiś temat nam nie 'leży' - mi się np. zdarzają problemy z filmami wojennymi - i czasami naprawdę nie mam pojęcia czy to te wszystkie strzały utrudniają mi zrozumienie, czy slang, czy może nagle oglądając taki film moja znajomość angielskiego się uwstecznia:DDDD

Ale ogólnie jedna rada to: oglądać, oglądać i... oglądać.
Najlepiej bez napisów, żeby się nie rozleniwiać.
Tak, Piękna wie co mówi :)

OGLĄDAĆ I OGLĄDAĆ, TO NAJLEPSZY SPOSÓB NA NAUKĘ JĘZYKA.
TERAZ LECE Z JAPOŃSKIM TYM SPOSOBEM I JUŻ SIE DOGADAŁEM Z JAPOŃCZYKIEM NA ULICY PRZYPADKOWO SPOTKANYM :D

FILMY I OGLĄDANIE TO THE BEST THING EVER!

YOU CAN IMPROVE YOUR LANGUAGE IN AN INSTANT!
WHAT YOU HEAR AT SCHOOL IS WORLDS APART FROM THE REALITY, SO KEEP ON WATCHING AND TAKE TO WATCHING AND YOU WILL SEE HOW MUCH BOTH FUN AND LEARNING YOU CAN GET.

CHEERS!
down to the bottom :)
A ja polecam oprocz tego ksiazki. Wtedy dopiero widac ile slowek nie znamy :-)
Dzięki za odpowiedzi. Co do książek, to na pewno by one wzbogaciły moje słownictwo. Rzecz w tym, że akurat nauka słówek nie przychodzi mi jakoś ciężko i z tekstu pisanego dużo rozumiem. Ciekawe jest też to, że dużo lepiej rozumiem brytyjski angielski (wśród osób z którymi o tym rozmawiałem większość znacznie lepiej rozumie amerykański - może dlatego że więcej filmów oglądają...).
dla mnie akurat brytyjski jest DUŻO łatwiejszy:D

ale, ale....po prostu jak już napisałam wcześniej 'practice makes perfect' - nie ma nic dziwnego w tym, że nie rozumiesz filmów - wszystko przychodzi z czasem.
Zupełnie nie rozumiem dlaczego ludzie oczekują, że powinni rozumieć filmy ot tak...bez ćwiczeń.

A ćwiczyć trzeba bo słuchanie to akurat umiejętność, którą wykorzystujemy NAJCZĘŚCIEJ w swoim życiu.
polecam ogladanie filmow po angielsku z angielskimi napisami. Mnie bardzo pomoglo! A potem, to i bez napisow duzo latwiej:)
ci ktorzy mowia, ze rozumieja dobrze filmy, przynajmniej na poziomie fce to klamia. takie jest moje zdanie. poza tym filmy sa rozne, niektore latwo zrozumiec, a niektore nie, do tego dochodzi znajomosc kultury innego kraju, nie tylko znajomosc slownictwa. taki western na przyklad bardzo ciezko zrozumiec, slownictwo archaiczne i niewyrazna wymowa.
przy okazji mam pytanie do ludzi, ktorzy duzo ogladaja filmow oryginalnych. czy zauwazyli jakis ciekawy serial z ktorego warto uczyc sie calych zdan na pamiec?
sensacyjne raczej odpadaja. bo zdania typu i'll put you down raczej takie malo przydatne mi sie wydaja, przynajmniej w zyciu codziennym.
Może ten:
Np. tu, dialog jak z podręcznika dla początkujących: :-)
A po co uczyc sie calych zdan na pamiec?
Dobre na poprawę nastroju :D
calych zdan uczy sie po to aby lepiej mowic.
Samych słówek należy uczyć się na pamięc tylko po to, żeby błyskawicznie modyfikować znane już zdania.
Zdań na pamięć należy uczyc sie by nauczyć się języka.

Przykład;
Naucz się na pamięć zdania "Can I have a pack of cigarettes.
Następnie poproś o:
- tabliczkę czekolady;
- gazetę codzienną;
- pół kilo cukruu;
- 3 kilo ziemniaków;
....................
- tonę węgla kamiennego.

Pamietaj jednak, że w zdaniu każde słowo brzmi inaczej.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa