Rosyjski?!

Temat przeniesiony do archwium.
Podejrzewam, że niewiele tu bywa osób uczących się rosyjskiego, ale mimo to liczę, że może Ktoś mnie poratuje. W tekscie piosenki natrafiłem na słowo \"застят\". To czasownik w 3.os.l.mn., tylko musi mieć nieregularną budowę, bo nie mogę go znaleźć w słowniku. Może Ktoś wie, co oznacza to słowo lub chociaż jak brzmi jego bezokolicznik? W swojej ogromnej naiwności wierzę, że Ktoś się odezwie :)
Pozdrawiam
Może jeszcze podam kontekst: Снова застят мне стекла оконные. :)
zdrastwujtie;)!
tak się składa, że uczyłam się rusa w LO i wiem(chyba), a zatem (cytuję słownik): \"zastjat\" znaczy tyle, co ugrzęznąć, uwięznąć, utkwić. Dziękuję za uwagę.
Wpisalem to w Google\'a. Z przykladow wynika, ze moze to byc czas przyszly od zastłat\' w znaczeniu \"zasnuć\" (bo są polaczenia ze slowami niebo, gorizont).
Hmm... w tym znaczeniu brzmiało by to całkiem logicznie, tylko że czas przyszły od \"zastłat\' \" ma formę \" zastieljut \", tak przynajmniej twierdzi słownik :) Możliwe, że autor tekstu użył neologizmu lub zastosował własne zasady gramatyczne dla potrzeb piosenki... w końcu tak często się to zdarza :) Mimo wszystko bardzo dziękuję za pomoc, byłem mile zaskoczony!
Czasownik ten w bezokoliczniku brzmi ni mniej,ni wiecej,tylko zastit\' i znaczy \"zasłaniać\".
rusycystka
\"zastiat\" w tym kontekscie znaczy \"przepowiadają\".
Dzieki wielkie za odpowiedz! Pozwole sobie jeszcze sie spytac milych rusycystow o jakies strony zwiazane z jezykiem rosyjskim? Juz od dluzszego czasu szukam takich i owszem udalo sie ich troche znalezc, ale fachowcy na pewno lepiej sie orientuja w tej kwestii. Chodzi mi zwlaszcza o takie forum czy tez po prostu miejsce, gdzie mozna spotkac \"oborzatieliej ruskowo jazyka\" :)
Pozdrawiam serdecznie!
W.i. mozesz podac adresy tych stron ja szukalem a zadnej nie znalazlem:(
ostatnio odkrylem
www.durov.com
www.gramma.ru
www.gramota.ru
na forum tam nie zagladalem - szukalem czegos innego.
Chodzi prawdopodobnie o słowo zastriat' - czyli ugrzęznać.
Chcesz w rewanżu zaprosić do siebie do siebie w czasie wakacji kolegę z Rosji.
W liście /
1 Podziękuj za udany pobyt i wyraź z niego zadowolenie.
2.opisz jak upłynęła podróż i z kim jechałeś
3. zaproś do siebie podając termin i program pobytu
4.wyraź nadzieję ,że zaproszenie zostanie przyjęte oraz ,że będzie ładna pogoda.
*bardzo bym prosiła o przetłumaczenie również listu z rosyjskiego na polski.
z góry dziękuję.
Paulina
po drugie: nie ta witryna
po pierwsze: czemu ktos mialby odrabiac za Ciebie prace domowa? Napisz sama i daj na wlasciwa witryne do sprawdzenia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

English only

»

Pomoc językowa