Słówka - słownictwo dobra książka

Temat przeniesiony do archwium.
Przygotowuję się do CAE, późniejszego CPE, olimpiady (z kosmicznym słownictwem) oraz matury na obu poziomach (chyba najłatwiejszy cel). Chciałbym w pewien sposób rozpracować naukę i uczyć się systematycznie. Jak dotąd sprawdzam tylko kilka(naście) razy dziennie znaczenia bardziej wyszukanych słówek. Zależy mi również na poćwiczeniu niewielkich różnic znaczeniowych (egz. Cambridge) oraz kolokacji. Niestety moją słabą stroną jest właśnie słownictwo...

Zastanawiam się nad kupnem English Vocabulary in Use: Advanced wyd. Cambridge

http://www.cambridge.org/elt/elt_projectpage.asp?id=2500220

Czy ktoś może zna książkę? Mógłby polecić?
Zapomniałem dodać, że mój poziom to FCE na 80%; CAE 50-70%, CPE tak z 40-60%.
Ale bywa BARDZO różnie.
Oczywiście, że warto. Genialna książeczka. Na I roku studiów ją przerabialiśmy. Polecam też wszelkie worbuildery.
Bardzo dobra książka. Dodatkowo, moim zdaniem, każdy kto przymierza do CAE, albo innego egzaminu na podobnym poziomie, powinien przerobić następujące tytuły: (słownictwo)

1) Misztal Mariusz - Tests in English - Thematic Vocabulary
2) Mark Skipper(Express Publishing) - Advanced Grammar & Vocabulary
3) Seria IN USE wydawnictwa Cambridge : English Phrasal Verbs in Use, English Collocations in Use, English Idioms in Use

Zoapotrz sie w słowniki:

1) ang-pol;pol-ang (polecam oxford pwn- bardzo dobry słownik)
2) ang-ang (osobiście używam : http://www.ldoceonline.com/)
3) słownik kolokacji: oxford collocations dictionary for students of English)
Dzięki. A można powiedzieć jakich studiów? Filologia angielska? Jeśli tak - to warto? Bo mnie wszyscy zniechęcają...
E, ten słownik Longmana, jakiś za ubogi. Żeby nie było chaffed, come on.
Co do słowników to mam Cambridge oraz PWN-OXFORD z 2006 (obie wersje multimedialne) i nie narzekam. Chociaż, co do kolokacji, to jakiś z englishtips.org by się przydał.

A podane tytuły na pewno przejrzę w księgarni ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie