Witam Was . Pisze , bo sie wkurzyłam, zaginął mój pierwszy - bardzo stary zresztą - zeszyt do nauki języka angielskiego. W zwiazku z tym mam pytania:
1. Jezeli pytamy "co to jest? " to która forma jest prawidłowa : "what is this? " czy "what is it? ". Wydaje mi się ze mówimy "what is it?" kiedy pytamy tak ogólnie "co to jest? " i bez wskazywania . A jak wskazujemy na cos to pytamy "what is this?". Czy dobrze pamietam czy nie?
2. Jezeli cos jest blisko to mówimy:
- "what is this?" ( dla liczby pojedynczej)
- "what are these ?" ( liczba mnoga )
a jezeli pytamy o cos, co jest daleko, to pytamy nastepująco:
- "what is that?" ( liczba pojedyncza )
- "what are those?" (liczba mnoga)
Tych pytan jestem pewna, ale nie jestem pewna odpowiedzi na te pytania. Jezeli ktos mi zada na przykład pytanie : What is this ? ( lub What is that ?) ja od powiedziałam This is a car (lub That is a car). Jednak wyczytałam w jakims piśmie ze tak odpowiadac jest nieprawidłowo i że powinno sie na takie pytania odpowiedzieć "It is a car". Czy to prawda ??
To samo sie tyczy liczby mnogiej , kiedy mamy takie pytania jak : " What are these?" ( lub "What are those?") , To podobno ŹLE jest odpowiadac : "These are books" lub "Those are books", a prawidłowo - według tego pisma jakie czytałam - jest odpowiadac :"THEY are books".
CZY TO PRAWDA???
3. Jeżeli prawda jest to co piszę w pytaniu pierwszym, tzn że what is it? , to pytanie jakie zadajemy tak ogółnie BEZ WSKAZYWANIA przy tym na jakis przedmiot, to moim zdaniem jezeli chcemy "tak ogólnie " zapytac się o cos . co wystepuje w liczbie mnogiej, to powinno się powiedziec : "what are they?" CZy mam rację?
Proszę o rozwianie moich watpliwości. Bedę bardzo wdzieczna.
-