*'Schwa' to graficznie "odwrócone e". Jest to samogłoska tzw "cental mid lax" co oznacza że wymawiana jest w środkowej części języka i jest to samogłoska krótka (luźna). Mawiają, że wymawia się ją mniej więcej pomiędzy /e/ i /y/ i występuje w większości na koncu wyrazów zakończonych na 'er.
*Warto pamiętać że 'schwa' może być też wynikiem skrócenia długiego /u:/ :
EXAMPLE 1
Let's ask him to have a go.
Gdy wymawiamy to szybko, wtedy słowo "to" zamiast /tu:/ wymawiamy jako /t3/ (niech '3' = 'schwa', nie mam na klawiaturze tej literki) .
Aczkolwiek /u:/ znacznie częściej zmienia się w krótkie /u/ (też nie mam na klawiaturze). Reguła /u:/ shortens into /u/ or /schwa/ jest taka, że dźwięk ten (/u:/) zmienia się w 'schwa' before consonant sound, a w krótkie 'u' before vowel sound .
EXAMPLE 2
Forever. (Fo-re-ver) gdzie 're' to 'stressed sylable'. Gdy wymawiamy to szybko, np w zdaniu "He can't keep us forever", wtedy pierwsza sylaba to będzie własnie 'schwa':
/f3rev3/ , gdzie 3 = 'schwa z braku mozliwości użycia tego znaku :)
====================================================
*Jeśli chodzi o zwykłe 'e', jest ono wymawiane w bardziej 'frontowej' części języka, np w słowach: bet, many, break, berakfast,dead, pleasure, friend, said, bury etc.
Jeżeli coś będzie niejasne (co jest prawdopodobne, bo chyba namieszałam) to śmiało pytaj, postaram się napisać wtedy bardziej po polsku:)