pytanka o kase, konto

Temat przeniesiony do archwium.
a ja mam pytania:

1) dlaczego w belfascie placi sie funtami skoro irlandia - dublin raczej z euro mi sie kojarza

2) jak mam w polsce zalozone konto w mbanku to bez problemu moge w irlandii w dowolnym bankomacie wyciagac kase ?

3) noi jakbym jakims cudem znalazl pracodawce to podam mu moje konto z polski i on bezposrednio przeleje ? nie bedzie zadal konta zalozonego w irlandii ?
Moge odpowiedziec 1. Belfast, z tego co wiem nalezy do W. Brytanii (funty), a Dublin to jest stolica Irlandii (euro).
2 i 3. A pytales w mbanku o to? Co powiedzieli?
To ja odpowiem na pozostale pytania:
2. Tak, mozesz bez problemu wyplacac pieniadze,ale dostaniesz taki przelicznik ze jak sprawdzisz stan konta to Ci wlosy na glowie stana... (dla przykladu ja jak wyplacilam 150£ to mi zabralo 159£). Polecam zalozenie konta w Anglii. Odbywa sie to bezproblemowo i nie placisz za obsluge.

3. Jestem pewna ze pracodawca nie bedzie chcial Ci przelewac pieniedzy na polskie konto! Chyba ze wezmiesz na siebie koszty operacji (Polska - Anglia to ok 110zl za przelew, nie wiem jak to wyglada w druga strone). I jeszcze raz polecam posiadanie konta w Anglii... ja jestem w HSBC i bardzo to sobie chwale.

pozdrawiam