Czy jest ktos kto juz pracuje w Anglii jako nauczyciel? Wlasnie jestem na etapie procedury zatwierdzajacej moje dokumenty z Polski uprawniajace do dauczania j. angielskiego w Polsce i mam problem: potrzebuje dokumentu stwierdzajacego moje uprawnienia nauczycielskie, a na moim dyplomie nie widnieje zadne poswiadczenie tego, ze moge uczyc, pomimo, ze ukonczylam 3 letnie wyzsze studia zawodowe na Uniwersytecie Warminsko-Mazurskim (filologia angielska - licencjat). Wczesniej anglistyka na tej uczelni byla wykladana w ramach Nauczycielskiego Kolegium Jezykow Obcych, ktore pozniej zostalo wcielone do Wyzszej Szkoly Pedagogicznej, z ktorej sie pozniej zrobil uniwerek. Z NKJO nie byloby problemu, gdyz sama nazwa wskazuje, ze po jego ukonczeniu moge uczyc w szkole, ale w przypadku ukonczenia UWM musze wykazac, ze zaliczylam metodyke wraz z odpowiednia liczba godzin praktycznych, a takze zajecia z psychologii i pedagogiki, a fakt, ze moge nauczac wynika z art. 3 Karty nauczyciela, ktora mowi, ze nauczycielem moze byc osoba majaca wyzsze wyksztalcenie i odpowiednie przygotowanie pedagogiczne. Czy uniwersytety wystawiaja oswiadczenia, potwierdzajace, ze moge uczyc w szkole na podstawie tego, ze rzeczywiscie zaliczylam wszystkie te przedmioty?
Bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje (rowniez dotyczace praktycznej strony i realiow nauczania w brytyjskich szkolach)