Progran
Profesor Henry (Klaus i Pierre) jest rzeczywiście świetnym materiałem wspomagajacym naukę słownictwa. Konkuruje z powodzeniem z programem SuperMemo od bodajrze 1997 roku. Jego zaletą jest fakt, że z każdą grupa słówek i zdań można wykonywać 7 różnych ćwiczeń, które przy systematycznej pracy wymuszają zapamiętywanie. Ćwiczenia dotyczące zdań są już słabsze i tak naprawdę nie można ich traktować poważnie. Moduł konwersacji raczej nie zachęca do nauki.
Program SuperMemo przeważa prostotą wprowadzania własnych danych.
Profesor Henry też posiada taki moduł, ale jest on bardzo skomplikowany i użytkownik nigdy nie wie czego się po nim spodziewać.
Natomiast płytki SuperMemo Mega mix zawierają kilkuset eelemtowy zbiór kolekcji opracowanych przez pierwszych użytkowników SM.
Dlatego też twierdzenie, że SM jest bardziej popularne ze względu na przyzwyczajenie niż na jego wartość jest dalekie od prawdy. Pakiety
Profesor Henry ... z całą pewnością należą do najlepszych materiałów wspomagających naukę angielskiego i wyprzedzają wszystkie inne tego rodzaju programy z wyjątkiem SuperMemo. Oczywiście mozna dyskutować, który z nich jest lepszy. W pierwszym okresie nauki zgadzam się z tymi uzytkownikami, którzy preferują PH, ale w późniejszym okresie nauki nie do pobicia jest SM.
Ja osobiście mam i uczyłem się z wszystkich wersji Profesora Henia, ale łatwo mi przychodziło rezygnować z niej. Wracałem do niej po ukazaniu się nowej wersji. Jako beta tester przerabiałem w zawrotnym tempie kolejny kurs i już trudno było mi zmusić się do normalnej nauki.
SuperMemo nie znudziło mi się nigdy. Pracowałem w tempie 30-50 nowych elementów dziennie z Basic English (w wersji polsko-angielskiej później angielsko-angielskiej. Obecnie przerabiam systematycznie 40 nowych elementów baz SpeedUp (systematycznie) i 30 Proficiency (mniej systemtycznie. Przez cały czas tworzę własne bazy nie tylko angielskie. Nie wyobrażam sobie, że kiedyś przestanę to robić.
Przy tym uważam, że program SuperMemo jest najtańszym programem wspomagającym nauke angielskiego na naszym rynku. Sam program kosztuje niecałe 5 zł z magazynem Easy English Plus.
Przy czym tylko z ta bazą mozna dostrzec wszystkie zalety i mozliwości tego programu.
BJK