Supermemo jak sie uczyć??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób najskuteczniej uczyć się za pomocą programu Supermemo Basic English .Na forum powtarza się opinia ze najlepiej 30 słów dziennie .Zastanawiam się teraz w jaki sposób powinna wyglądać nauka tych słów ?Czy nie wiem każde słowo powtarzać z 10 – 15 razy czy może więcej , ile czasu poswiecic na naukę dziennie .Przyznaję że opis metody nauki jakiegoś doświadczonego użytkownika tego programu bardzo by mi pomógł .Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje .Pozdrawiam
Dominik
Witam,

to ja zwykle radzę, żeby uczyć się nie więcej niż 30 nowych wyrażeń dziennie, ale to jest tylko rada, nie nakaz. Jeśli dopiero zaczynasz naukę angielskiego możesz uczyć się 10, a nawet 5 nowych wyrażeń dziennie. Jeśli jesteś zaawansowany, nic nie stoi na przeszkodzie żebyś się uczył 50 nowych wyrażeń dziennie. Pamiętaj, że program bęzie Ci wyznaczał powtórki i przyjdzie czas, że tego samego dnia będziesz miał, kilka trzecich powtórek, kilkanaście drugich i kilkadziesiąt pierwszych. Wtedy będziesz musiał się uczyć codziennie np. 100 wyrażeń w ramach powtórek i 30 nowych, albo 150 powtórek i 50 nowych. Mnie kiedyś po ok. roku przy 50 nowych dziennie program zaczął wyznaczać ponad 250 wyrażeń w ramach powtórek, oczywiście było to przy bazie znacznie większej niż Basic English.

Jeśli chodzi o metodę nauki z Bazy SuperMemo Basic English, to nie ma reguły, która mówi czy należy powtarzać każde wrażenie 10, 15 czy 150, razy to wszystko zależy od wygimnastykowania twoich narządów mowy i stopnia trudności wymowy poszczególnych wyrażeń. Basic English to ok. 3000 podstawowych wyrażeń, sa w niej takie, które znasz z wymową nawet nie ucząc się języka np. "yes", "no", "sister", sa też w niej takie, które trudno wymówić nawet komuś, kto uczy się 2-3 lata.

Dlatego najlepiej będzie jesli przyjmiesz taką metodę. Zakładam, że zainstalowałeś bazę w wersji polsko-angielskiej>

Gdy zaczynasz naukę program zadaje Ci polskie pytanie, zastanów się chwileczkę nad odpowiedzią, jeśli wiesz spróbuj ją głośno wypowiedzieć, kliknij przycisk "Show answer". Pokaże Ci się prawidłowa odpowiedź i klawiaturka ćwiczenia wymowy.

Ćwicz wymowę do skutku. Naciskaj kolelno przyciski:
- zielony trójkąt (nagranie lektora);
- mikrofon (nagraj swój głos);
- niebieski trójkąt (twój głos).
Powtarzaj to tak długo, aż uznasz, że wymawiasz to wyrażenie popawnie.
Teraz oceń się biorąc pod uwagę, czy znałeś znaczenie danego wyrażenia, i czy twoja wymowa była zbliżona do głosu lektora.

Przekonasz się, że przy 3-ej, najpóźniej 4-tej powtórce, będziesz pamiętał znaczenie danego wyrażenia, a jego wymowa nie będzie sprawiała Ci trudności. Mało tego, wkrótce zauważysz, że przy każdej powtórce lepiej pamiętasz znaczenie, a wymowa jest coraz łatwiejsza.

Jeśli będziesz uczył sie w tempie 30 nowych wyrażeń dziennie, całą bazę przerobisz w 3-4 miesiące, poćwicz jeszcze przez dwa miesiące same powtórki, a następnie zainstaluj Basic English w wersji angielsko-angielskiej i powtórz powyższy cykl nauki. Możesz przy tym zmniejszyć lub powiększyć ilość nowych wyrażeń. To zależy tylko od Ciebie, od twoich zdolności, motywacji i uporu.

Jeśli przerobisz te oba cykle, będziesz mógł przejść do bazy SPEEDUP!, tu należy trochę zmienic algorytm nauki, może sam na to wpadniesz, a jeśli nie zapytaj znowu, postaram się zasugerować Ci najbardziej optymalny algorytm.

Trzymam kciuki i życzę wytrwałości.
Wow no przyznaje że na tak wyczerpująco odpowiedz nie łiczyłem.No cuż rozwiałaś wszytskie moje wotpliwości nic mi teraz nie pozostaje tylko brać sie ostro za nauke.Oczywiscie za opis skuteczego użycia supermemo bardzo dzienkujei cuż jestem po prostu pod wrażeniem .Dzieki za życzenia i dobre słowo na pewno sie przydadzo .Jeszcze raz dzienki .Pozdrawiam Domino
Witam,
Po Twoim opisie metody nauki wnioskuję, że Basic English nie ma opcji nauki pisania. Czy jestem w błędzie? Jakie sa różnice między Basic English a produktem PONSa "Szybki kurs słownictwa z SuperMemo"? Jaką pozycję gramatyczną polecałabyś do równoległego studiowania przy zdecydowaniu
się na naukę przy wykorzystaniu jednego z powyżej wymienionych programów? Czy jest możliwość zgrania słówek na nośnik audio z tych programów?
Dodam, że jestem osobą która zacznie prawie od zera naukę angielskiego.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Tzw klasyczne (komercyjbe bazy) supermemo nie zawierają modułów sprawdzania umiejętności pisania.

Bazy "Szybki kurs słownictwa ..." są adaptacjami "Aktywnych słowników języka ...". O ile pamiętam mają tylko sprawdzanie znajomości słówek w jedną tylko stronę "English-Polish" i trochę ćwiczeń . Ich zaletą jest bardzo dobry wybór słownictwa, zwłaszcza dla uczniów gimnazjum i liceum.

Ćwiczenia pisowni znajdziesz w bazach: Easy English Plus, Języka angielski w 3 miesiące, First i Next Steps in English.

Jeśli chodzi o gramatykę, polecam Prof. Henry - Słownictwo, bazę SM Grammar (z pakietu Basic English) i podręczniki :

Leon Leszek Szkutnik - Gramatka języka angielskiego;
Maria Binkermajer, Elżbieta Mońko - języka angielski korepetycje domowe.
Dziękuję,
jako, że jestem osobą, która ma dawno liceum za sobą (tak dawno, że uczono w nim tylko rosyjskiego) czy wydaje ci się, że na początek zasób słownictwa z SM Basic byłby lepszą opcją niż z bazy Szybki kurs słownictwa ..." ? Nie ma pomyłki - sugerujesz Henrego SLOWNICTWO na początek nauki gramatyki? I jeszcze powtórzę pytanie z poprzedniego postu: jak zgrać audio z SM/SKS... i czy się da w kolejności: pytanie - odpowiedź?
To chyba pomyłka, myślałem o Gramatyce.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Praca za granicą