problemy z dźwiękiem w supermemo

Temat przeniesiony do archwium.
przy uruchamianiu supermemo speed up! od pewnego czasu wyświetla mi się komunikat: "cannot open player device. Nie zainstalowano żadnego urządzenia dźwiękowego WAVE, które mogłoby odtwarzać pliki w bieżącym formacie...." . Oczywiście, program nie odtwarza dźwięku. Sprawdzałem gruntownie kartę dźwiękową i sterowniki, i wszystko w tym zakresie jest w porządku, zresztą we wszystkich innych aplikacjach dźwięk działa bez zarzutu. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i zna jego rozwiązanie? Będę wdzięczny za pomoc.
Sprawdź:

File->Tools->Options->Data acces - powinieneś tam mieć adres folderu Elements na płycie CD.
dziękuję, lecz probowałem to wcześniej i to nie rozwiązuje problemu...co nadto ciekawe, gdy wskazałem ścieżkę do folderu ELEMENTS /poprzednio była jedynie wskazana litera CD, w której znajdowała się płyta z supermemo/ pojawił się komunikat "Warning! Secondary storage Elements directory does not exist: G:\Elements\elements. Keep the settings?"
Tak jak wspomniałem, poprzednio była wskazana jedynie ścieżka do litery napędu.
Witam,
sprawa wygląda następująco :
pliki wav supermemo są kompresowane za pomocą kodeka pod nazwą l3codec.acm - standard windowsa w pakiecie Windows Media Player. Jednak czasami zdarza się, jak to bywa w systemie MS, że wspomniany koder znika lub zostaje mu zmieniony priorytet lub nawet zostaje wyłączony. Trzeba więc dociągnąć i zainstalować koder http://www.supermemo.pl/download/l3codecx.exe. Testowanie radzę wykonywać np. za pomocą WinAmpa (oglądanie komunikatu "Cannot..." jest irytujące i czasami wywala się całe SuperMemo). Jeśli pojawi się komunikat "this file requires Mp3 acm codec to be installed" to trzeba wejść do ustawień sprzętu - Kontrolery dźwięku ->Kodery-dekodery audio -> Właściwosci -> Frauhoffer IIS MPEG Layer-3 Codec -> Właściwości : priorytet na 1 i oczywiście użyj tego kodera.
U mnie zadziałało. Niestety support firmy SuperMemo niewiele mi pomógł. Ponieważ tzw. techniczny nie bardzo rozumie problem.

« 

Praca za granicą

»

FCE - sesja letnia 2005