Czy kupić SuperMemo czy prof. Henry'ego???

Temat przeniesiony do archwium.
Przejrzalam rozne wpisy na temat tych programow i dalej nie wiem, co kupic :-( Zastanawialam sie nad zakupem Supermemo do nauki slownictwa i prof. Henry do nauki gramatyki i listeningu. Co mi proponujecie? W grudniu chce zdawac CAE.
Mam ten sam problem. W grudniu czeka mnie CAE i chciałabym kupić jakiś programik do pomocy w przygotowaniu, ale po przeczytaniu różnych opinii nie wiem co kupić.
Czy ktoś nam może pomóc? :)
Na to pytanie nie ma i nie może być jednoznacznej odpowiedzi. Na tym forum niejednokrotnie o tych programach dyskutowano.

Prof. Henry to 4 różne programy.

Słownictwo uczy bardzo dobrze ok. 10.000 słówek, w najnowszej wersji każdemu słowu towarzyszy przynajmniej jeden przykład zastosowania go w zdaniu.

Gramatyka to zwięzły podręcznik i duża ilość ćwiczeń. Na pewno po ich przerobieniu będziecie mogły poradzić sobie na wielu testach, ale czy wystarczy Wam czasu na przerobienie tego materiału?

Rozumienie ze słuchu i konwersacje to kolejne czasochłonne moduły wymagające uwagi i koncentracji. Warto je mieć i warto sie przy ich pomocy uczyć, ale czy pół roku wystarczy? Nie wiem. Dlatego nie napiszę "kupujcie profesora Henia, a na pewno zdacie.

SuperMemo to z kolei ogromne ilości słówek i wyrażeń. Zarówno Speedup!, jak i Proficiency! wymagają conajmniej 2 lat do ich całkowitego opanowania. Sposób nauki z tymi pakietami został ładnie przedstawiony w Komputer Świecie nr 6/2005.

Jesli przygotowujecie się do matury lub egzaminów Cambridge z pewnością korzystacie z określonych i zalecanych przez MENiS oraz British Council podręczników. W tych podręcznikach znajdują sie z pewnością słówka i wyrażenia, których nie ma w żadnej z tych baz. Jednak SuperMemo pozwala w łatwy sposób uzupelniać bazy firmowe lub tworzyć własne. To pozwala na lepsze przygotowywanie się do egzaminu.

Prof. Henry Słownictwo w wersji 5.0 również pozwala na tworzenie własnych baz, jest to trochę trudniejsze, ale możliwe.

O wyborze programów dla własnych celów musicie jednak zdecysdować same. Nikt nie ma prawa powiedzieć "kupcie właśnie ten program".

Życzę dobrego wyboru i skutecznej nauki.

BJK
Serdecznie dziekuje za odpowiedz. Szczerze mowiac to troche sie przerazilam. Bo piszesz, ze potrzeba 2 lata na przerobienie tego wszystkiego. A egzamin juz tuz tuz...
Chodze na kurs do CAE od pazdziernika, a programy chcialam zakupic, zeby dodatkowo pracowac w domu. Mysle o tym, zeby kupic Prof. Henrego do rozumienia ze sluchu, bo z tym u mnie roznie. Do tego gramatyka w ramach powtorek.
Zastanawiam sie, czy kupic SM do nauki slowek (najbardziej mi zalezy na tym, zeby moc wprowadzac wlasne slowka, bo mam tego sporo na kursie, ucze sie na biezaco, ale wiem ze z czasem to uleci z glowy, wiec zalezy mi na "automatyzacji" powtorek).
Co o tym sadzisz, czy to dobry pomysl? Chyba dam rade nauczyc sie do CAE nie przerabiajac tego w calosci, tylko najpotrzebniejsze rzeczy.

A jeszcze mam takie pytanie, czy istnieje mozliwosc wybierania tego co chce sie w danej chwili uczyc, czy program sam narzuca tok nauki?
Z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci :-)

P.S. Szkoda, ze tak pozno trafilam na ta strone.
Zamowilam sobie numer archiwalny Komputer Swiat
Nie przerażaj się. Na przerobienie całej bazy Speedup! rzeczywiście potrzeba ok. 2 lat. Ale masz przecież pewną bazę, wprawdzie na nośniku papierowym, słówek, których uczysz się na kursie. Wprowadź je do bazy SM. Instrukcję jak to robisz znajdziesz w książce "Angielskie z komputerem". Program Supermemo mozesz dostać za 4 zł z magazynem DVD O'Key koniecznie Nr nieparzysty. Ostatnio jest do nabycia Nr 9. Twój plan nauki jest bardzo dobry, plan zakupów też rozsądny. Wierzę w Ciebię, bedę trzymał kciuki w grudniu. Musi się powieść.

BJK

« 

Pomoc językowa

»

Nauka języka