Ratunkuuuu z SuperMemo

Temat przeniesiony do archwium.
Od wczoraj jestem szczesliwa posiadaczka SuperMemo SpeedUp, a w sumie to troche nieszczesliwa ;-) Kupilam go glownie z mysla robienia wlasnych baz (nie chce zapomniec slownictwa, ktore mam na kursie), a dopiero pozniej slowek zawartych w SM.
W zwiazku z tym mam 2 pytania:
1. Jak utworzyc swoja baze, bo ja nie mam zielonego pojecia :( (albo gdzie moge poczytac szczegolowa instrukcje)
2. Jak wybierac sobie slowka, ktorych sie chce uczyc, albo konkretnych zestawow, bo nie chce sie uczyc po kolei jak leci, ale wybierac stamtad.
Duza buzka za pomoc ;-)
Szczegółowa instrukcja jak się uczyć korzystając z pomocy SuperMemo znajduje się w szóstym numerze dwutygodnika Komputer Świat. Instrukcję jak tworzyć własne bazy SM znajdziesz w książce "Angielski z komputerem".
Zanim zamowie i mi przysla wydanie archiwalne, to troche minie. A ja bym chciala juz dzisiaj zaczac tworzyc nowe bazy (takie najprostsze, polskie slowo i jego angielski odpowiednik). Jezeli ktos mi moze pomoc to bede wdzieczna
Taką najprostszą bazę możesz utworzyć następujaco:

Po otwarciu bazy Speedup naciśnij jednocześnie klawisze Ctrl + N.

Otworzy Ci się okno dialogowe, w którym będzie podświetlona domyslna nazwa "Noname.kno". Zamień "Noname" na np. "Mojabaza".

Zatwierdź wybór "Enter".

Teraz naciśniej jednocześnie klawisze Ctrl + A.

Zobaczysz domyślny element bazy:

W górnym oknie wpisz "polskie słowo", w dolnym "angielskie słowo". Naciśniej raz lub dwa klawisz Esc. Twój element zostanie zapisany do bazy.

Naciśniej jednocześnie klawisze Ctrl + A i tak dalej.

To wszystko musisz robić w poziomie "Level professional".

Dokładną instrukcję rozbudowywania bazy znajdziesz w książce, której tytuł Ci podałem. Kosztuje ok. 30 zł. Warto ją mieć ze wzgledu na inne informacje o programach wspomagających naukę języków.

Kilka dni temu pisałem tu o wprowadzaniu dźwięku do bazy. Autorka pytania podała adres strony, na której znajduje się sfilmowana prezentacja pracy z programem SuperMemo 2004. To trochę nowsza wersja, ale wiele informacji tam podanych można zastosować w MSM.

Poszukaj tego postu, nie wypada mi pisać o tym, co ktos inny bardzo dobrze zrobił.
moglibyscie podac link do tego topiku z wprowadzaniem dzwieku do wlasnej bazy i tytul ksiazki o ktorej pisaliscie?

--
Pozdrawiam
m
Szukaj a znajdziesz, a tytuł książki masz na początku tego wątku!
Temat przeniesiony do archwium.