Sm Speed up/Proficiency

Temat przeniesiony do archwium.
Mam CAE na B zdane 4 lata temu, o tego czasu troszkę się podszkoliłem. Zastanawiam się co wybrac Speed up czy Proficiency... Te słówka na zrzutach na stronce sm speed up są proste: performer, morality, beaty parlor, clinch, fairy tale, sabotage, lexicography, brand name... Znam je. Znajdzie się coś ciekawego w Speed up? czy może od razu proficiency..?
Speedup! ma prawie 20.000 wyrażeń, trudno uwierzyć byś znał je wszystkie. W Proficiency! też pewnie znajdziesz wyrażenia znane sobie. Jestm natomiast przekonany, że w Basic English może być treochę słówek, których nie znasz (bez obrazy). Proponuję Ci kupic zamiast Speedup! czy Proficiency! pakiet Extreme English, zaiera on bazę Advanced English, która jest sumą baz Speedup! i Proficiency! Tak naprawdę, to obie te bazy powstały z podziału Advanced.
to ktory program jest najlepszy? Super Memo? Speedup? ...? dzieki from the mountain za rade ;)
SuperMemo to program. Basic English, Power Words, SpeedUp!, Proficiency! i 100.000 innych to tzw pakiety SM, tzn. program SuperMemo + baza danych czyli zbór wyrażeń do nauki. Możesz to porównać do samochodu bez paliwa. Wlejesz do baku 50 litrów, przejedziesz 500 km wlejesz 5 litrów, przejedziesz 50. Nie wlejesz nic, to możesz w nim pić piwo a nawet denaturat.
Cena 199 to trochę, za duzo. Pozostaje jeszcze problem podstawowy nie mam DVD. Sięgne więc raczej po Speed up...
Dzięki
czy w trybie nauki tez przerabiacie jeden dzial za drugim, a nie poszczegolne strony z roznych dzialow. moj speddup zaczal od zwierzatek i mimo poznanych juz 200 slow, dalej leci z ta sama kategoria. wiem, ze w supermemo advanced nowe plansze sa wybierane bardziej przypadkowo, czy w speedup tak nie jest?
Naukę po zainstalowaniu programu nalezy zacząć od zresetowania bazy.
Zrób File->Reset->Collection. Wtedy zaczniesz naukę od początku. Oczywiście będziesz mógł wybierać sobie poszczególne rozdziały, jesli uznasz to za stosowne.
rozumiem, faktycznie po zainstalowaniu nie zresetowalem, ale nauke rozpoczalem od zera - co wskazywal licznik. teraz po przerobieniu czesci slow, szkoda mi ponownie resetowac. a czy można zresetować reszte, zachowujac slowa juz zapamietane?
Temat przeniesiony do archwium.