super memo

Temat przeniesiony do archwium.
Ostatno slyszalem o programie super memo ze jest dobry do nauki slowek. Jestem na poziomie prawie srednio zaawansowanym. Jaki poziom programu bedzie odpowiedni do mojego zaawansowania?? A poza tym to moze ma ktos taki programik i poswoli sciagnac:)

pozdrawiam
seba
[email]
Extreme English. Więcej informacji znajdziesz na stronie producenta

www.supermemo.pl

Możesz też wypróbować metodę SuperMemo krzystając z niej on-line na stronie http://www.supermemo.pl/index2.php?top=2
dzieki bardzo
Moim zdaniem glowna "zaleta" wersji extreme nie nadaje sie do niczego, wystepuje duzo problemow przy uzywaniu wbudowanego systemu sterowania mowa ludzka. Jesli by jednak wylaczyc funkcje ofszem wtedy mamy normalne super memo, ale po co, skoro mozna poszczegolne bazy skladajace sie na extreme kupic za 49.90 w mediamarkt, extreme - 199.
Sterowanie programem przy użyciu modułu rozpoznawania głosu jest raczej ciekawostką niż zaletą, żeby zadziałała trzeba trochę potrenować. Natomiast prawdziwą zaletą jest umieszczenie wszstkich baz na jednym nośniku oraz dodanie amertkańskiej wersji wymowy w Basic English. Poza tym bazy SPEEDUP i PROFICIENCy zostały połączone w jedną Advanced English. To jest zaleta, gdyż w SuperMemo im liczniejsza baza, tym skuteczniejsza.
Polaczenie baz speed up oraz proficiency byloby duza zaleta, ale niestety w tej postaci nie jest. Kazda strona (slowko) ma swoj wspolczynnik porzadkowy (ordinal number ), wszystkie slowka z bazy speed up maja go nizszego niz te z proficiency wiedz ZADNE slowko z bazy prof. nie zostanie przerobione zanim nie wprowadzimy do procesu nauki wszystkich slowek z bazy speed up.
Rozwiazanie:
1.Zmienic sortowanie po tresci, a nie po poziomie trudnosci
2.Proces nauki random
Obie maja duzo wad.
Coś Ci się pomieszało, pamiętaj, że tego połączenia dokonano w firmie, która wydała Speedup! i Proficiency. Zresztą kiedyś obie te bazy powstały z podziału jednej wspólnej bazy Audio Advanced English.
Nie pomieszalo mi sie - sprawdzilem - a ty sprawdziles?
Ci sprawdziłeś? Ja nie muszę sprawdzać, znam historię SuperMemo i prawie wszystkie komercyjne bazy. Pamiętam bazę Advanced English z czasów, gdy była bez dźwięku i składała się z 8 baz po 5 tys. elementów. Wtedy nie było nie tylko nośnika, który pomieściłby całość ale również możliwości komputerów nie pozwalały na przedtwarzanie tak dużej bazy jaką dzisiaj jest Audio Advanced English. Masz o tyle rację, że początkujący użytkownik programu SuperMemo może sobie nie poradzić z połączeniem Speedup! i Proficiency! w jedną rozsądnie ułożoną bazę. Zaaawansowany poradzi sobie. Natomiast producent zrobi z nią cuda, jakich nie wyobrażasz sobie.

Program SuperMemo pozwala użytkownikowi na sortowanie wg dwóch kluczy.
1. chronologicznego - czyli tak jak były wprowadzane elementy do bazy;
2. hierarchicznego - czyli takiego jak wyunika z drzewa spisu treści.
Nie ma możliwości sortowania wg stopnia trudności, gdyż tak naprawdę nie jest to jednoznacznie zdefiniowane pojęcie.

Gdy mamy do czynienia z bazami 1[tel]elementowymi, możemy im przypisywać stopień trudności. Gdy ich wielkość przekracza 10.000 jest to baz sensu.

SuperMemo World miała dwa hasła promocyjne.
"Ucz się szybko i zapomnij o zapominaniu" dotyczyło i dotyczy ono wszystkich bez wyjątku baz, nawet tych z historii, geografii i fizyki Oraz "Ucz się z bazy Audio Advanced English" a po czterech latach będziesz znał wiecej wyrażeń niż wykształcony Anglik". To drugie hasło mnie bawiło, gdyż dotyczyło bazy American English. Taka była i wymowa i ortografia Advanced English. Nie mniej jednak było prawdziwe, gdyż wykształcony Anglik jest w stanie zrozumieć, wypowiedzieć i zapisać prawie wszystkie wyrażenia zawarte w tych bazach.
A ja mam od dawna super memo z roku 1996 i uważam że nie ma lepszej wersji tego programu bo ta jest najprostsza bez żadnych kolorowych bajerów i ładnej grafiki jaką ma np. advanced speed up i jest tak samo skuteczna :) a to że jakiś program jest ładny to wcale nie oznacza że będzie się wam bardziej chciało uczyć ;) co prawda nie ma tam opcji czytania słówek i gotowych baz z tysiącami wyrazów ale i tak tego używam. Robię sobie sama bazy ze słówek których się na bieżąco uczę.
speed up również posiadam ale nie używam bo po prostu nie podoba mi sie ten program no i też mi się nie chce :) jeszcze pewnie do niego wróce bo tam rzeczywiście jest niezła baza słówek ale póki co wolę moje stare dobre sm7 którego używam juz jakieś 6 lat :) jakby to kogoś interesowało to moge przesłać tę starą wersję może też sie komuś spodoba ;)
Asia, ja się podpisuję pod tym co napisałaś:))

jakoś te super bajery w najnowszych wersjach mnie nie przekonują.
O ile ze starszej wersji, prostych, do których sama wpisywałam słówka, korzystałam chętnie, to do najnowszych wciąż nie mogę się przekonać - całe szczęście, że nie były drogie - przynajmniej mi nie żal, że tylko leżą na półce.
Brawo! Też popieram. Wartość edukacyjna Audio Advanced English z SM7 jest nie mniejsza od obu baz Speedup! i Proficiency!

Ładna grafika i inne bajery są wymuszane na producentach przez nie znających się na nauczaniu recenzentów magazynów komputerowych (patrz np. rankingi w Komputer Świecie i Enterze).

Dla mnie baza, o której piszesz była bardzo pożyteczna. Jej nowsze wersje są tylko pozycjami w kolekcji.

Nie wyobrażam sobie nauki z programem SM bez tworzenia własnych baz, podobne jak nie mozna nauczyć sie jezyka bez zeszytu, w którym wpisuje sie własne słówka, wyrażenia i interpretacje definicji gramatycznych.
W jakiej wersji SM mozna wpisywac swoje slowa do programu i miec mozliwosc kozystania np tylko ze swojej bazy??

pozdrawiam
seba
seba-rwp.pl
Program SM we wszystkich bazach jest ten sam. Różni się tylko tzw. wersją. To oznacza, że nowszy pakiet ma trochę nowszą wersję, w której poprawiono zauważone wcześniej "niedoróbki". Dlatego jesli ktoś cos takiego zauważył powinien napisać o tym do wydawcy.

W każdej bazie można dodawać własne słówka/wyrażenia, ale jesli chcesz korzystać tylko z nich musisz założyć własną bazę.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa