automatyczne nagrywanie dźwięków dla Anki

Temat przeniesiony do archwium.
Próbuję w jakiś sposób podpiąć wymowę do Anki, ale nie wiem jak to zrobić i się przy tym nie narobić.

Zainstalowałem dodatek englishhelper, wszystko działa poprawnie... ale tylko dla pojedynczych słówek. Chciałbym żeby mi dodawało całe sentencje, meriam nie potrafi tego, ale np. google tak. A może znacie jeszcze jakiś słownik który to potrafi ?

Ogólnie najchętniej to przerobiłbym ten ww dodatek (sam albo z pomocą), ale nie mam zielogo pojęcia jak się do googla dobrać, tak na prawdę nie wiem nawet jak zapisać "ręcznie" z www, pewnie jakiś plugin do ff znajdę, no ale nie o to mi do końca chodzi.
englishhelper pobiera wymowę tylko do 1 słówka.
Jeżeli chcesz mieć całe zdania to możesz skorzystać z syntezatora mowy google - pobierz plugin GoogleTTS
Dzięki za szybką odpowiedź. Wszystko działa, z małym "ale"... trochę zamula :), ale najdziwniejsze jest to że nie przed odtworzeniem dźwięku, tylko po. No pozostaje jeszcze ten mały feler, że offline nie będzie działało. Póki co jestem zadowolony, ale szukam rozwiązania, które pobierze z googla, zapisze na dysk i podepnie do Anki.

Hmmm ten plugin chyba może zapisywać do mp3 dźwięki, przeczytaj jego opis, tam jest wzmianka o tym.
Wczoraj już piwko zaczęło szumieć w głowie, więc zostawiłem temat w spokoju. Dziś walczę dalej.

Przejrzałem dokumentację, dodatku... Hurtem zapisałem wszystkie mp3 jako "angielskie słówko.mp3" w katalogu "nazwa decka.media". Myślałem że jestem spryciarz i temat mam rozwiązany, w układzie karty wpisałem:

{{Back}}
[sound:{{Back}}.mp3]

ale niestety nie działa. Podejrzewam, że {{Back}} nie zwraca mi samego tekstu a już sformatowany, np <span style="blablabla">Słówko angielskie</span>.
Czy jest możliwość pobrania tekstowej wartości, albo może ktoś rozwiązał taki temat w podobny sposób.
Docelowo chodzi o to w jaki sposób najszybciej "podpiąć" do gotowych faktów pliki mp3, oczywiście bez każdorazowego klikania i ręcznego wybierania.

EDIT: a tak w ogóle, to był już taki temat? bo ja nic nie mogę znaleźć konkretnego, a nie chcę głowy zawracać i zmuszać do pisania po raz n-ty tego samego
edytowany przez pin54: 13 lut 2011
Problem w jakimś stopniu rozwiązałem. Wyszło "półautomatycznie", napiszę jak to zrobiłem może się komuś przyda (robione na Ubuntu, na windowsie to się nie uda, ale może będzie "natchnieniem" do przerobienia)

1. wszystko robie w calc'u (bo znam i lubię więc wszystko wychodzi ekspresowo) więc generowanie skryptu do mp3 polega na wstawieniu formuły
="mplayer -user-agent 'Mozilla/5.0' ""http://translate.google.com/translate_tts?tl=en&q="&C1&""" -dumpstream -dumpfile ./.anki/decks/test.media/"&PODSTAW(C1:C1;" ";"\ " )&".mp3"

i przeciągnięciu w dół (oczywiście należy podać odpowiednią komórkię i poprawić ścieżkę do katalogu)
Potem kopiuję wynik i wklejam w konsolę. Pliki mp3, mam gotowe.

2. Przygotowując arkusz csv do importu w kolumnie z angielską nazwą mam
=C1&" [sound:file:///home/pinochet/.anki/decks/test.media/"&C1&".mp3]"
przy czym w C1 jest oryginalna komórka z angielskim słówkiem, no i ścieżkę należy poprawić do katalogu.

Po zaimportowaniu na karcie Back mam np:
i despised my job [sound:file:///home/pinochet/.anki/decks/test.media/i despised my job.mp3]

I tyle. Można sobie ewntualnie jeszcze pozmieniać w nazwach spacje na "_" czy "+".

Jak by ktoś miał lepszy pomysł to wrzucajcie tu.

Pozdrawiam.

Podziękowania dla kolegi który pomagał bo bez niego to bym jeszcze z tydzień nad tym siedział :)

Jeżeli chcesz uzyskać lepszą jakość dźwięku, ale też bawiąc się z excelem, to możesz skorzystać z syntezatora IVONA (http://www.ivona.com/).

Jak patrzyłem na to, to możesz to zrobić w taki sposób, że:
W kolumnie A - słowa angielskie
W kolumnie B - tłumaczenie
W kolumnie C - przykładowe zdanie
I tak dalej....

Wszystko z kolumny C (albo z tej, z której ma być czytane) kopiujesz do Wroda i w Ivonie jest opcja 'czytaj do pliku", utworzy ci ona pliki nazwa_0001, 0002 itd, więc w excelu w kolumnie D robisz sobie [sound:nazwa_0001.mp3] itd i później import do Anki z pliku txt.

Metoda ta bardzo fajnie sprawdza się jak jest gotowa lista do wklejenia do excela :)
Ivona z tego co kojarzę nie jest natyvnie na linuksa więc będę miał problemy, ale są inne programy może spróbuje.. tymbardziej, że właśnie mnie google zbanowało :) jak próbowałem wygenerować 1500 plików z niemieckiego - zdechło przy około 1200. Tak więc korzystając z googla proponuję małymi porcjami.

A jeszcze wracając do generowania, wpisałem
[sound:file:///home/pinochet/.anki/decks/test.media/i despised my job.mp3]
co oznaczało pełną ścieżkę dostępu do pliku. Nie wiem dlaczego ale wcześniej nie wychodziło mi ze ścieżką względną. Próbowałem znowu i jednak wszstko działa, pamiętać tylko trzeba że pliki muszą się znajdować w katalogu "nazwa decka co do litery.media" - a najprościej taki założyć klikając na jakiejkolwiek karcie nagrywanie głosu. Tak więc można bez problemu korzystać ze ścieżek względnych np
[sound:i despised my job.mp3]
co oczywiście ma tą zaletę że możemy naszego decka teraz bez problemu przenieść na inny komputer i będzie działał z dźwiękami.

Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie