Profesor Henry-pytania.

Temat przeniesiony do archwium.
Od kilku tygodni uczę się słówek z programem PH i mam kilka pytań do jego użytkowników.
1.Co to jest interwał?
2Czy jest mMożliwość poprawy odpowiedzi podczas wykonywania cwiczenia, np. podczas rozpoznawania ze słuchu rozpoznałem dobre słowo ale z "rozpędu" zaznaczyłem niewłaściwe. W jednym z ćwiczeń jest opcja uznania takiej odpowiedzi za poprawną ale w innych?
3.Są jakieś przeciwskazania co do uczenia się słówek z działów tematycznych a nie wszystkich ogólnie?
4.Które cwiczenia według was są najlepsze i najpotrzebniejsze? Obecnie uczę się na wszystkich typach ćwiczeń wg. ustawiań "fabrycznych" jednak np.wymowa powtarzana jest przy każdym ćwiczeniu i myslę że samo rozpoznawanie ze słuchu jest niekonieczne.
5. Co do różnych ćwiczeń co decyduje o ilości słówek w poszczególnych ćwiczeniach? U mnie w ćwiczeniach QA jest zazwyczaj niewielka ilość słów, maks. połowa nowych słówek które muszę rozpoznać ze słuchu czy wpisać w dyktandzie.
6. Ostatnie i najważniejsze pytanie- dotychczas uczyłem się oprócz samego znaczenia słówka także jego użycia w przykładowym zdaniau z PH lub wymyślając własne. Myslicie że to pożyteczne? Pytam sie bo taka nauka mozno się wydłuża.
7. Co dzieje się jeśli przerwę korzystanie z komputera podczas nauki nowych słówek wliczane są do powtórek czy nie?
Interwał to odstęp pomiędzy kolejnymi powtórkami, jaki jest potrzebny aby słówko/zdanie zaliczyć do "umiem".

Jeśli wpiszesz coś źle w powtórkach, to Ci nie zaliczy do OK, więc dłużej będziesz to męczył.

Ja zakuwam do IELTSa. Zbliżam się powoli do połowy Słówka 3&4, i mam opracowany system taki:

Jadę działami a nie ogólnie, w powtórkach robię tylko dla Słówek: wpisywanie po angielsku ; dla zdań: pierwsze powtórki robię z "uzupełnianie luk", a kolejne już same "przetłumacz zdanie z pol na ang." Dzięki takiemu podejściu do zdań świetnie poprawiłem pewność wypowiedzi. Poza tym w zdaniach są słówka i zwroty których nie ma w słówkach.

Wszystkie QA zmieniam na zwykłe w trakcie nauki.

Jeśli przerwiesz w trakcie nauki to się nie zaliczą, nawet częściowo.

Powodzenia ;)
Dzięki za odpowiedź ale mówisz o tych zdaniach przykładowych do słówek czy do tych z "nauka zdań"? Nie jestem pewien czy ucząc się słówek powinienem zwracać uwagę na te przykładowe.
Cytat: venomirrr
Dzięki za odpowiedź ale mówisz o tych zdaniach przykładowych do słówek czy do tych z "nauka zdań"? Nie jestem pewien czy ucząc się słówek powinienem zwracać uwagę na te przykładowe.

Przede wszystkim musisz zwracać uwagę na te przykładowe.
Pamiętaj, że porozumiewasz się zdaniami, nie słówkami. Pamiętaj też, że każde słowo, w każdym języku brzmi inaczej niż w słowniku. Np. polskie słowo "chleb" wymawia się "chlep", ale zupę ogórkową je się "z chebem".
edytowany przez bejotka: 19 sie 2012
Podepnę sie pod temat.

8. Czy jeżeli słówko znajdzie się w dziale Materiał Opanowany, to już jest tam na amen? Troche by to było bez sensu, po pół roku mogę je na powrót zapomnieć przecież. Może po jakimś czasie wraca do kategorii "Materiał w trakcie nauki" i ponownie jest powtarzany?

9. Jeszcze takie pytanko. Czy istnieją bazy słownictwa, np przygotowane przez uzytkowników, które rozszerzają oryginalne bazy PH 6.0. Dopiero zaczynam z PH 6.0, ale przeglądając bazę znam około 60% słownictwa z baz 1-2-3-4.
15tyś slów to dość sporo, ale w słownikach mamy przeważnie 40-45tyś. Osobiście niezbyt elastyczny jestem w zamienianiu słów innymi, jeżeli jakichś nie znam w rozmowie, a często mi brakuje słówek i mam problem.

z góry dziekuję za pomoc
edytowany przez karczulionio: 31 paź 2012
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa